Mevsim geçişlerinden etkilenmemek için nelere dikkat edilmelidir?


Mevsim geçişlerinde yorgunluk, halsizlik, isteksizlik gibi sendromlar görülebilmektedir. Özellikle hava sıcaklığındaki artması ve azalmasındaki dengesizlik ile  grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklardan vücudu koruyabilmek için bağışıklığı güçlendirmek önemlidir.

Mevsim meyve ve sebzelerini tüketerek, beslenmede çeşitlilik sağlayarak ve bağışıklığa olumlu etki edebilecek besinleri tüketerek sonbaharın olumsuz etkilerinden kurtulmak mümkündür.

Eklenti şekeri azaltmak

Çok fazla şeker yemek bağışıklık sisteminin bakterilere karşı savaşan mekanizmasını bastırır. Sadece 75-100 gram şeker tüketmek bile beyaz kan hücrelerinin bakterileri yok etme gücünü azaltır. Doğal meyve sularını, çayları ve suyu kullanarak hücrelerinizi tazeleyin, bağışıklık sisteminizi doğal vitaminlerle güçlendirebilirsiniz.

Balık tüketmek

Taze ve mevsimine göre balıkları yemenin bağışıklığı güçlendirmede oldukça etkisi vardır, içerdiği omega 3 yağ asitleri sayesinde mikroplarla savaşarak bağışıklığı güçlendirebilir.

Doğal vitaminler almak

Değişen mevsimle birlikte vücudun vitamin ve mineral ihtiyacı artış göstermektedir. Özellikle B ve C vitaminleri içeren sebze meyveleri tüketmek önem arz etmektedir.

Sarımsak;

Sarımsak ve soğanın yapısında bulunan allilik sülfitler bağışıklık sistemini destekler ve serbest radikallerin atılımını artırma etkisi vardır.

Yoğurt - Kefir; 

Yoğurt ve kefirin içerdikleri yüksek probiyotik sebebiyle  bağışıklık sistemimiz için yararlı oldukları bir çok araştırmada kanıtlanmıştır. Aynı zamanda doğal antibiyotik görevi yaparak bağırsak sistemini de korumada etkilidirler.

Çinko bakımından zengin besinler;

Çinko özellikle zihinsel fonksiyonlarda etkilidir, vücudun kendini yenilemesi ve iyileştirmesi hallerinde, bağışıklık sisteminin gelişiminde  ve hormonların dengelenmesinde ayrıca önemlidir. Et, karaciğer, deniz ürünleri, süt, yumurta ve kuruyemişlerde bol miktarda bulunmaktadır.

Bitki, çaylarına önem verilmelidir!

Mevsim değişikliklerinde bitki çaylarına da önem  verilmesi gerekmektedir, özellikle kuşburnu, ıhlamur, adaçayı, rezene, nane, limon gibi içeceklerini içmek son derecede gereklidir. Nasıl ki dünyada çay tüketiminde birinci sırada yer alıyoruz. Aynı şeklide bitki çaylarının tüketiminde de ilk sıralara girebilmeliyiz. 

Gece yemek yemeyin!

Gece yemeleri bu dönemlerin en büyük kilo kabuslarındandır. Bunun için gün içerisinde doğru beslenmeye vücudu aç bırakmamaya özen gösterilmelidir, tok tutan hacmi büyük kalorisi düşük besinler tercih edilmelidir. En temel kural ortamdan yenmemesi gereken gıdaları uzaklaştırmaktır.

KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال