Çağımızın teknolojisi kablosuz elektrik


Yıl 1890’lar Nicola Tesla adındaki bir bilim adamı elinde herhangi bir kabloya bağlanmadan yanan bir ampul var. Peki bu nasıl olabiliyor? Şimdi bu teknoloji neden yok?

Teknoloji geliştikçe etrafımızdaki kabloların sayısının hızla arttığını fark etmişsinizdir. 3’lü priz, 5’li priz 10’lu priz derken her yerde kablo var. Bunun yarattığı sıkıntıların çözümünü bilim adamları aradı. Bazı kablosuz teknolojileri buldular. Wireless internet, bluetooth, kızılötesi, gibi teknolojiler geliştirildi. Bu teknolojiler hayatımızı oldukça kolaylaştırdı. Ancak belki de en çok istediğimiz hayatımızı kolaylaştıracak teknoloji yok. Kablosuz elektrik!!!

Kablolu elektrik neden bu kadar önemli?

Telefon, Bilgisayar, Radyo, Elektrikli araba, kaynak makinesi aklınıza gelen bütün elektronik aletler elektriğe ihtiyaç duyuyor. Bunu geçici olarak pillerle giderebilirsiniz; ancak pil bitince yine kablolu elektriğe muhtaçsınız.

Kablosuz elektriğin ilk adımları

İlk olarak kablosuz elektriği Nicola Tesla deneylerle ispatlamıştır. Bir Ampulü kablosuz elektriği kullanarak yakmayı başarmıştır.

Radyo dalgaları ile yapılan bu iletimde ancak çok düşük seviyede  güç transferi yapılabiliyor. ABD'de Powercast isimli bir firma bu teknolojiyi, büyük ofis binalarındaki sıcaklık algılayıcıları şeklinde ya da yılbaşı ağaçlarındaki ışıklandırmalar için para karşılığında kullanıyordu. Şirket yetkilileri bu yöntem sayesinde  yaklaşık 2 km uzaklıktaki bir LED ışığı yakabiliyorlardı. Ancak aktarılan güç miktarı çok az olduğu için bu yöntem pek kullanışlı değildi. Şimdi ise kablosuz elektrik bazı elektronik aletler için şarj aletlerinde kullanılmaya başlanmıştır. Ancak şarj aletleri hem normal kablolu elektriğe oranla daha yavaş şarj ettiği için hem de sadece 5 milimetreye kadar yakından sarj etmek zorunda kalındığı için gereken ilgiyi tam olarak görememiştir.

Kablosuz elektrik neden önemlidir?

Hiçbir zaman telefonunuzu şarj etmek için uğraşmayacaksınız Hastanedeki kablosuz elektrik telefonunuzu daima şarj edecek veya elektrikli bir arabanız var hiçbir zaman arabanıza yakıt almayacaksınız Kablosuz şarj istasyonlarından geçerken kendiliğinden şarj olacak. Bunun gibi sayamayacağımız yüzlerce kolaylık için kablosuz elektrik şart.

Bir hayalin gerçek olması...

Kablosuz elektrik iletimi elektrik bulunduğundan beri 100 yıldır bilim adamlarının hayallerini süslüyor. Nicola Tesla ile başlayan çalışmalar meyve verse de bu meyveler daha hiç ama hiç istenilen seviyede değiller.

Eğer uzun mesafeler arasında, çok az bir güç kaybı ile  elektrik enerjisini aktarmanın bir yolu bulunursa, bu dünya üzerinde birçok şeyi ters düz edebilir. Bu teknoloji günün birinde gerçekleşir mi, bunu görmeye ömrümüz yeter mi bunu bilmek pek mümkün değil.

KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال