İngiltere’de sağlık sistemi nasıl?

Kendi kendinizin doktoru olduğunuzu düşünün. Hayal gibi görünen bu durum İngiltere'de yaşayan kişiler için hayal olmaktan çıkıyor. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri olan İngiltere'deki sağlık sistemi Türkiye'deki sağlık sisteminden çok farklı.

GP nedir?

İngilteredeki sağlık sistemini anlatmaya her şeyden önce GP ile başlayalım. GP, General Practicioner yani bizlerin aşina olduğu terimle Pratisyen Hekim demektir. Ülkemizde son yıllarda sayıları artan Aile Hekimlerinin İngilteredeki karşılığı GP’lerdir. Yeni bir semte taşındığınızda yapmanız gereken ilk işlerden biri GP’ye kayıt olmaktır. İkamet ettiğiniz adresi kanıtlayacak (ikametgah ilmuhaberi tarzı bir belgeyi) ve pasaportunuzu (göçmenler için) ibraz etmeniz gerekir. Oturduğunuz muhitte birden fazla GP olabilir. Hangisine kayıt olmak istediginize siz karar verebilirsiniz. Karar vermenize yardımcı olması için nhs.uk resmi internet sitesinde GP'ler hakkında yer alan olumlu ve olumsuz yorumları okuyabilirsiniz.

GP’ler hastalanan kişilerin tedavideki ilk durağıdır. GP'lere muayene olmadan direkt uzman hekime görünme şansınız maalesef yoktur. İlk önce GP’ye müracat edip sağlık sorunlarınızı ona anlatmak zorundasınız. GP gerekli gördüğünde bir kaç tahlili (şeker, hemogram vb.) kendi hemşiresi aracılığıyla kliniğinde yaptırır. GP klinikleri oldukça basit tıbbi ekipmanlara sahip kliniklerdir.

GP sizin sağlık durumunuzun uzman bir hekim aracılığıyla değerlendirilmesi gerektiğini düşünürse sizin hastaneye sevkiniz için gerekli işlemleri başlatır. Evinize postayla randevu gün ve saatiniz gönderilir. Randevu gün ve saatiniz genellikle GP'yi ziyaretinden sonraki 1-2 hafta içerisinde size ulaşır. Randevunuz genellikle hastanenin yoğunluğuna göre 3 - 5 ay sonrasına verilmiştir.

GP’de ve hastanlerde hiç bir şekilde muayene ücreti ödemezsiniz. Eczaneye ilaç alırken reçetede yazılı her bir ilaç için £8.40 ücret ödersiniz. Eğer aşağıda belirtilen şartlardan birini sağlarsanız ilaçları ücretsiz bir şekilde eczanelerden temin edebilirsiniz.

  • 60 yaş üstü olanlar

  • 16 yaş altı olanlar

  • 16-18 yaş arasinda ve full time eğitim görenler

  • Hamileler

  • Son 12 ay içinde doğum yapanlar

  • Geçerli Maternity Exemption Certificate (MatEX)’i olanlar.

  • Tanısı konulmuş tıbbi rahatsızlığı olanlar.

  • Birinin yardımı olmadan dışarı çıkmanızın mümkün olmadığı fiziksel engeli olan kişiler

  • Geçerli bir savaş gazisi kartınız varsa ve order edilen reçete de bu sakatlığınızla alakalıysa.

  • Hastaanede yatılı tedavi görüyorsanız 


Ayrıca kendiniz veya eşiniz (partnerinizde olabilir) aşağıdaki yardımları alıyorsanız yada 20 yaş altındasınız ama bu yardımlardan birini alan kişiye bağımlıysanız da bedava reçete hakkınız vardır.

  1. Gelir yardımı

  2. İşsizlik yardımı

  3. Düşük gelir yardımı

  4. Emeklilik Garantisi Yardımı

  5. Universal Credit


Direkt olarak hastaneye başvurabileceğiniz tek durum acil durumlardır!

İngilterede bulunan her hastanenin de acil servisi yoktur. Taşındıgınız muhitte hangi hastanelerin olduğunu ve buralarda hangi alanlarda servis verildigini bilmelisiniz. (www.nhs.uk internet sitesinden öğrenebilirsiniz.) Acil servislerde maalesef çok da acil bakım yapılmaz.

Bir acil servise başvurduğunuzda eğer kanamanız yoksa 4 ile 6 saat arasında sadece hekimi görmek için beklersiniz. Hekimi gördükten sonra da tahlil, röntgendi vb. tetkikler yapılacaksa 4 ile 5 saat arasında da beklersiniz. Kısaca acil ziyaretiniz çok fazla zamanınıza mal olabilir. Genelde bir ağrı kesici verilerek evinize gönderilirsiniz.

Ambulans çağırmak için 999 nolu telefonu aramanız gerekir!

Belirtmiş olduğunuz duruma göre hattaki kişi size bir ambulans yönlendirip yönlendiremeyeceğinin kararını verir. Hattaki kişi durumunuzun acil olmadığını düşünürse size kendi imkanlarınızla bir acil servise gitmenizi tavsiye eder.

111 nolu sağlık danışma hattı!

Eğer çok acil bir sağlık sorununuz yok ama sağlığınız konusunda endişe ediyorsanız doktordan randevu alarak hastaneye gitmeyi beklemenize gerek yok. 111'i arayarak bir sağlık profesyoneline durumunuzu danışabilirsiniz. 111 nolu sağlık hattı size bilgi veya tavsiye verebilir. Hatta onlar sizin acil doktor tarafından görülmeniz gerektiğini düşünürlerse sizin adınıza randevu alabilirler.

Not: Bu içerikte paylaşılan bilgiler tamamen kişisel deneyimlerden ibarettir. Uygulamalarda kısmi farklılıklar ortaya çıkabilir.

KAYNAK: Hemsire.Com | Sizden Gelenler

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال