Hafıza Geliştirme Teknikleri
1- Hayal etme / canladırma metodu ile hafıza geliştime;
Hayal kurmak beynimizin en güzel yönlerinden bir tanesidir.İnsanın en olay depolayabileceği bilgi görsel olan bilgidir. Örneğin bir sokağın adını akılda tutmak zordur. Ancak o sokağa gidince o sokağın görüntüsünü sokağın adını bilmeseniz bile kolay kolay unutamazsınız. Bizzat yaşayıp gözlemlemediğiniz olayları, kafanızda canladırma yöntemi ile zihninizde kalıcı olarak kalmasını başarabilirsiniz. Bu yöntem aslında çok farklı alanlarda işe yaramaktadır. Örneğin, çocuğunuza bir şey öğretmek istediğinizde onu hikayeleştirip aktarırsanız çok daha başarılı bir şekilde hafızasına kaydeder. Ders çalışırken veya anlatırken de , sunum yaparken de aynı metodları kullanabilrsiniz.
Bu makalemizi okurken elinizi ekranın içine sokup hangi cümleleri alıp cebinize koymak ve zamanı gelince tekrar kullanmak isterdiniz?
Yukarıdaki mavi renk ile yazılmış cümleyi okurken gerçekten bir anlığına elinizi ekranın içine sokmuşsunuz gibi hissettiyseniz, bu makaleyi hatırlamanız daha çok mümkün olacaktır.
2- Uyku ve beslenme alışkanlıklarında düzen;
Uyku sadece hafızayı güçlendirmez, aynı zamanda vücudun her türlü ihtiyacına sağlıklı cevaplar verebilmek için dinç kalmayı sağlar. Eğer uyku; kesintisiz, kaliteli bir gece uykusu ise sabah kalkınca kendinizi daha dinç olmak okuduğunu bir defada anlamayı sağlar, Sadece hafıza için değil diğer tüm organlarından düzgün çalışmasında uykunun büyük bir önemi vardır.
3- Hafıza geliştiren yiyecekler;
Hafıza geliştirme yolları arasında şüphesiz önemli bir yer kaplayan bir başka konu besinlerdir. Bu besinlerden bazıları; ceviz, limoni havuç, süt, ürünleri, balık, nar, tam tahıllı yiyecekler ve yumurta gibi ürünlerdir.
4- Egzersiz yaparak hafıza geliştirme;
Hafıza geliştirmek için bir diğer yöntem egzersizlerdir. Peki nasıl egzersiz yaparız?
Hafıza geliştirme oyunlarını oynayabilirsiniz. Oynadığınız oyunlar genelde zeka kullanılacak egzersizler içermelidir.
5- Nimonik yöntemi kullanarak hafıza güçlendirme teknikleri;
Ezber edilebilmesi zor kavramları, ezberimizdeki (veya ezberleyebileceğimiz) kolay kavramlarla destekleme yöntemine nimonik yöntem denir. Nimonik kullanarak, depoladığımız bilgiyi geri çağırmamız daha kolaylaşır. Özellikle yazılı bilgilerin akılda kalabilmesi aısından başvurulan ve okullarda eğitmenlerin sık sık tercih ettiği bir yöntem şeklidir. Nimonikler kullanarak hafızaya alma yöntemini, ezberlenmesi gereken listelerde sıklıkla kullanırız.
Nimonik Örneği: Gezegenleri güneşe olan yakınlığına göre sıralamanız istendiğinde “Meraklı Veli Dünya`dan Mars`a Jeton Satmaya Uçtu, Neden?” cümlesinden yardım alabilirsiniz.
- Meraklı = Merkür
- Veli = Venüs
- Dünya`dan = Dünya
- Mars`a = Mars
- Jeton = Jüpiter
- Satmaya = Satürn
- Uçtu = Uranüs
- Neden? = Neptün
Bu ve buna benzer kendi eğitim hayatımızda da karşılaşmışızdır.
KAYNAK: Hemsire.Com