Gözler temelde 4 çeşit renkten oluşur. Bu renkler;
- Mavi
- Yeşil
- Kahverengi
- Siyah renklerdir.
Ama ben ela gözlüyüm diyebilirsiniz. Ancak ela göz kahverengi gözün açık bir tonudur. Aynı şekilde gri gözler de yeşil gözün daha açık bir tonudur.
Günümüzde göz rengi değiştirebilmek için renkli lensler kullanılmaktadır. Ancak kontak lenslerde hem kullanım zorluğu açısından hem de göze verdiği kuru göz rahatsızlığından dolayı çok tercih edilmemektedir. Gözün renkli kısmı iris tabakasıdır.
İris tabakası iki dokudan oluşmaktadır. Bunlar koroid ile retinadan oluşmaktadır. Koroid ön tarafa doğru bakarken retina arkaya doğru bakmaktadır. Bu yüzden göze rengini veren doku koroid dokusudur. Koroid ne kadar pigment verirse gözün rengi o kadar siyaha döner.
Kalıcı olarak göz rengi değiştirilebilir mi?
Evet göz rengini kalıcı olarak değiştirebilmek. Ameliyatla göz rengini kalıcı olarak değiştirebilmek mümkündür. Bu operasyonun adı Lumineyes ameliyatıdır. Lumineyes operasyonunda amaç gözdeki kahverengi pigmenti dalga boyu gizli tutulan bir lazer ışını sayesinde 20 saniye gibi kısa bir süre içerisinde yok ediliyor ve iki üç hafta içerisinde göz tamamen mavi renge dönüşür.
Ancak bu ameliyat FDA onayı almamıştır. Lumineyes ameliyatıyla sadece mavi göz rengi elde edilebilmektedir. Dönüşü olmayan bir ameliyattır.
Lumineyes ameliyatının yan etkileri var mıdır?
Şu ana kadar yapılmış operasyonlarda ciddi bir yan etkiye rastlanılmamıştır. Ancak teorikte glokom katarakt gibi hatta ve hatta yan etkisi körlük düzeyine kadar çıkabilmektedir.
İnsanlar neden göz rengini değiştirmek ister?
Halk arasında renkli göz olarak tabir edilen mavi ve yeşil renkli (sanki diğerleri renk değilmiş gibi) göze sahip kişilerin daha çok ilgi gördüğü düşünülmektedir.
Bu sebeple bu insanlar kalıcı göz rengi değiştirme ameliyatına ne kadar riskli olsa da ilgi göstermektedirler. Oysa ki sağlık açısından göz değiştirme ameliyatının herhangi bir yararı yoktur.
İlgili içerikler;
Gözleriniz size bir şeyler anlatmak istiyor
Çıplak el ile gözlere temas etmenin zararları
Gözlükten kurtulmak için göz içi lens tedavisi
KAYNAK: Hemsire.Com