Dünya sağlık örgütü: Enerji içecekleri sağlığı tehdit ediyor

Zaman zaman enerji içeceklerinin ne derece faydalı ya da zararları nedir sorgulanıyor olsa da pek çoğumuz bitkin olduğumuz dönemlerde biraz kendimize gelebilmek adına kullanırız enerji içeceklerini. 

Enerji içekleri ile ilgili en doğru bilgiye Dünya Sağlık Örgütünün açıklamalarından ulaşabiliriz. İşte Dünya Sağlık Örgütünün enerji içerikleriyle ilgili bizlere sunduğu bilgiler.


Tüketimi hızla artıyor

Dünya Sağlık Örgütünden yapılan açıklamalara göre Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de de oldukça kullanımı yaygınlaşıyor enerji içeceklerinin. Son yıllarda özellikle gençler ve çocuklar arasında tüketimi oldukça artan enerji içecekleri bilinçsizce ve sağlığı nasıl bir etkisi olduğu araştırılmadan kullanılmaya devam ediliyor.

İçeriğinde kafein miktarının oldukça fazla olduğu bilinen enerji içecekleri bilinçsizce ve fazla tüketilmesi halinde kafein zehirlenmelerini de beraberinde getirmektedir. Enerji içecekleri reklam ve pazarlama yöntemleri ile faydalı olduğu yönünde tüketimi sürekli olarak teşvik edilmektedir. Başlangıçta öğrenme yeteneğini bir nebze arttıran enerji içecekleri uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarır durumdadır.


Kahvedede kafein oranı çok fazla

Avrupa gıda güvenliği kurumunun yakın zamanlarda yaptığı açıklamalara göre enerji içeceklerindeki en ciddi sorun içlerinde yüksek oranda kafein bulunması. Aslında kahvede de kafein oranı oldukça yüksektir fakat kahve enerji içecekleri gibi soğuk tüketilmediğinden yavaş yavaş tüketiliyor bu nedenle bir anda vücut da kafein bombardımanına tutulmuyor. Böylece kafeinin zararlı etkisi azaltılmış oluyor. Enerji içeceklerinde ise kısa sürede bir anda vücuda oldukça fazla kafein girmesi vücutta kafein zehirlenmesine sebep olmak için davetiye çıkarmaktır.

Açıklanan rapora göre dünyada kafein kullanımına bir sınırlama getirilmelidir. Aslında dünyanın pek çok ülkesi yavaş yavaş bu konuda önlemini almaya başlamıştır ve enerji içeceklerine vergi oranını arttırmaya başlamışlardır. Bu ülkelerin başında da İsveç ve Macaristan gelmektedir. Bu ülkelerde enerji içeceklerinin vergi oranları yüksek olduğu gibi İsveç enerji içeceklerinin artık eczanelerde satılmaya başlandığını ve 18 yaş altı çocuklara da enerji içeceklerinin satılmayacağını da yasalarına dahil etmiştir.

Avrupa Ofis Araştırma Grubunun yayınladığı rapora göre ise doktorların çocuk ve gençlerde karşılaştığı sağlık problemlerinin bu içeceklere bağlı olup olmadığının araştırılması gerektiği yönündedir.


İlgili içerikler;

Bitkisel çaylar zararlı mı?

Palm yağı sağlığa zararlı mı?

Deodorantlar sağlığa zararlı mıdır?


KAYNAK: Hemsire.Com


BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال