Çocuk sahibi olmadan önce muayene

Anne, baba olmaya karar verildiği zaman ilk yapılması gereken ileride gebelik takibi yapacak hekime hamilelik öncesi muayene olmaktır.

İnsan hayatındaki en önemli kararlardan birisi çocuk sahip olmaya karar vermektir. Çocuk sahibi olmaya hem ruhsal hem de fiziksel açıdan hazırsanız şimdi sırada doğum öncesi muayene var. Günümüzde en çok yapılan yanlışlardan biri hamilelikten önce doktora gitmemektir.

Hamile olduğunuzda doktora gidince belki çok geç kalmış olabilirsiniz.

Hamile kalmadan önce yapılan testler yapılmamış ise hamilelik esnasında çıkabilecek hastalıklar bebeğinizde geri dönüşü olmayan hastalıklara sakatlıklara neden olabilmektedir.


Gebelik öncesi fiziksel muayene

Muayene aşamasında doktorunuz daha önce kalp hastalığı, diabet, karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı gibi kronik sistemik hastalığınız olup olmadığını sorgular. Daha sonra sıra jinekolojik hastalıklara gelir.

Miyom, yumurtalık kisti, endometriozis gibi hamileliğe engel olabilecek durumların varlığına yönelik ipuçları aranır ya da daha önceden bu tür durumların varlığı tespit edilmiş ise uygulanan tedaviler ve sonuçları ile ilgili bilgi edinilir. Bazı jinekolojik hastalıklar ve enfeksiyonlar hamile kalmada güçlüğe ya da hamile kalındığında düşüklere neden olabildiğinden jinekolojik öykü son derece önemlidir.

Obstetrik öykü olarak adlandırılan ve daha önceden yaşadığınız hamilelikler ile bunların sonuçları ile ilgili bilgiler de önemli ipuçları verebilir. Eğer daha önce doğum yaptıysanız bebeklerin doğum haftaları, doğum kiloları, doğum şekli, eylem ve doğum sırasında yaşanan özellikler değerlendirilir.

Eğer daha önceden tekrarlayan düşükler, sakat ya da ölü doğumlar varsa doktorunuz yeniden hamile kalmanıza izin vermeden önce bunların nedenlerini araştırmak ve gerekiyorsa tedavi etmek isteyecektir.

Eğer daha önceden yapılmamış ise ya da yapılmış olsa bile üzerinden 1 yıldan fazla zaman geçmiş ise mutlaka smear testi yapılmalıdır.


Gebelik öncesi labaratuvar analizleri

Anne adayının Bilinen herhangi bir hastalığı olmadığı zaman yapılan rutin testler şunlardır:

  • Tam kan sayımı

  • Tam idrar tetkiki

  • Anne ve babanın kan grupları

  • Toksoplazma ile ilgili testler

  • Rubella (kızamıkçık) ile ilgili testler

  • Hepatit B ile ilgili testler


Anne adaylarına muayene sonrası öneriler

Yapılan tetkiklerde rubella’ya karşı bağışık olmadığınız saptanırsa aşı olmanız gerekir. Ancak bu aşı canlı virüslerden yapıldığı için aşı sonrası 3 ay süreyle hamile kalmamanız ve bu sürenin sonunda bağışıklılık gelişip gelişmediğini kontrol ettirmeniz gereklidir.

Hamileliğin ilk 3 ayında kızamıkçık hastalığı geçirseniz bebeğinizde kalıcı hasarlar meydana gelebir.

Şeker hastalığı varsa kan şekerinin normal düzeyde tutulması sağlanır.

Beslenme açısından da gebelik öncesi önemlidir. Kilo fazlalığınız varsa tam diyet zamanıdır. Çünkü gebelik zamanında diyet önerilmez.


Gebe kalmak için dikkat edilmesi gerekenler

Hamile kalmaya karar verildiğinde ilk önce korunmayı bırakmak gerekir. Korunmayı bıraktıktan sonra vücudun normal üreme yeteneğine geri dönmesi 3 ayı bulabilir.

Hamile kalmak için en uygun dönem 28 günde bir adet gören kadında kanamanın başlangıcından itibaren 12-15. günlerdir

Hamile kalma şansını arttırmak için aşırı cinsel yaşam değil, düzenli bir cinsel yaşam ve haftada en az 3 ilişki faydalı olur. Bu şekildeki çiftlerin %75’i 6 ay içinde gebelik elde eder.


İlgili içerikler;

Hamilelikte cinsel ilişki

Hamilelikte ilaç kullanımı

Hamile kalmayı kolaylaştıracak yöntemler


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال