Bebeğinizi 1 yaşına kadar bu gıdalardan uzak tutun

Bebeklik döneminde yiyecekler çok önemlidir. Bebeğin bütün sistemleri yeni yeni oluştuğu için vereceğiniz yiyecekler yarardan çok zarar verebilir.

Bebeklerde ve çocuklarda beslenmenin en temel amaçları, uygun büyüme ve gelişmenin sağlanması ve besin eksikliği durumunun engellenmesidir. Büyümenin ve beyin gelişiminin en hızlı olduğu dönem 0-2 yaş arası dönemdir, beslenmenin en önemli olduğu zamanlardır.

0-2 yaş arasında dengeli bir beslenme ile birçok akut ve kronik hastalıklar önlenebilmektedir ya da hafif geçirilmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, bebeklerin 1 yaşına kadar yememesi gereken bazı gıdalar şu şekilde sıralanabilir;

  • Bal, birçok çiçek tozundan oluştuğu için yüksek dozlu bir alerjen görevi görmektedir. İçindeki alerjik maddeler sebebiyle yetişkinler için çok  önemli değilken, bebeklerde tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir.

  • Yumurtanın beyaz kısmı, yumurtanın beyaz kısmında, protein yapısı sebebiyle yüksek alerjik özellik bulunmaktadır. Alerjisi olmayan bebeklere 9 aylık olduktan  sonra çok az miktarlarda başlanarak denenebilir.

  • İnek sütü de alerji riski taşımaktadır. 1 yaşına kadar direkt olarak  içirilmemelidir ama evde yoğurt mayaladığınız zaman  rahatlıkla kullanılabilir. Yoğurt haline geldikten sonra inek sütünün protein yapısı değiştiğinden dolayı zararlı etkileri ortadan kalkmaktadır. Yoğurt çok faydalı bir protein kaynağıdır, 6. aydan sonra bebeklere her gün yedirilmesi gerekmektedir.

  • İnek sütü ayrıca bebeklerde demir eksikliğine ve kabızlığa sebep olabilir. 1 yaşından sonra inek sütü verilmeye başlanabilir, bu dönemde günlük en fazla 500ml (2 su bardağı) verilmelidir.

  • Karaciğer haricinde tüm sakatatlar, özellikle beyin virüs taşıma ihtimali sebebiyle bebeklere hiçbir zaman verilmemelidir.

  • Kafein içermekte olan  kahve, kakao, çikolata gibi besinler. Kafein bebeği sinirli yapabildiğinden dolayı gibi kalsiyum ve diğer besleyici maddelerin emilimini de engellemektedir.

KAYNAK: Hemsire.Com


BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال