Artrit nedir? Nasıl tedavi edilir?

Artrit vücudun kendi kendine üretmiş olduğu ve eklemlerde meydana gelen iltihaplı bir rahatsızlıktır. Başka bir ifadeyle enfeksiyon, romatizma ya da travmadan ileri gelen iltihaplı eklem hastalığıdır. El ve ayak bileklerinin ve diz eklemlerinin iltihaplanması sonucunda eklemde şişme ve sertlik oluşmaktadır. Artritin bazı türlerinde hastalık uzun yıllar boyunca sürebilmektedir.

Artritin hangi türleri vardır?

  • Bakteriyel artrit
  • Romatizmal artrit
  • Travmatik Artrit
  • Gut sebebiyle oluşan
  • Kimyasal sebeplerle oluşan

Hormonal bozukluklar sebebiyle oluşan artrit olmak üzere 6 çeşidi vardır.

Halk arasında iltihaplı romatizma olarak bilinmekte olan türü romatizmal artrittir. Romatizma insanlarda en çok eklem bölgelerini sevmektedir. Aynı zamanda en sık rastlanan sistemi bağ dokusu hastalığıdır. Romatizmal artrit, çoğu zaman ne yazık ki ömür boyu sürer ve kişiyi ömür boyu ilaç kullanmaya mahkum eder. Tamamlayıcı tedavi olarak akupuntur uygulanabilir.

Bakteriyel artrit

Bakteriyel artrit ise stafilokok, gonokok, streptokok gibi mikroorganizmaların eklem bölgelerinde oluşturduğu enfeksiyondur. Tedavide çoğunlukla antibiyotik kullanılır. Bazı durumlarda ise hastalıklı eklemin çevresinde bulunan zarlar enfeksiyon sebebi ile zarar görmektedir. Bu durumda eklemin hareketsiz kalması mümkündür. Enfeksiyonun ciddiyetine göre cerrahi müdahale gerekebilir.

Gut artrit

Vücudun ürik asit atımında bir problem var ise veya üretim çok fazla ise vücutta ürik asit miktarı olması gerekenden daha fazla olur. Eklemlerde biriken fazla ürik asit iltihaplanmaya neden olur. Gut artrit tam da bu yüzden meydana gelir. Gut artritin ne yazık ki kesin tedavisi bulunmamaktadır.

Travmatik artrit

Eklemlere alınan herhangi bir darbe sonucunda eklemin zarar görmesi durumudur. Eklemlerde şişme, ağrı ve eklem fonksiyonlarının kaybedilmesi gibi belirtileri vardır.

Eklem artriti

Eklemlerde bir sebepten dolayı aşınma ve yıptanma kireçlenmeye neden olur. Bu rahatsızlığa eklem artrti denir. Kesin tedavisi olmamakla birlikte ağrılar en aza indirgenmeye çalışılır. Ağrı kesicilerin yanında fizik tedavi ve hastanın kilo vermesi hastayı rahatlatır.

Kaynak: Hemsire.com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال