Aşırı terlemenin sebepleri

Aşırı terlemenin nedenleri nedir? Tedavisi var mıdır? Aşırı terlemenin vücuda herhangi bir zararı var mıdır?

Yaz aylarına yaklaştığımız şu günlerde hepimizde ara ara terlemeler görülebiliyorBağlantı. Ancak bazı kişilerde terleme normalden kat be kat daha fazla olmaktadır.


Bazı sistemik hastalıklarda da terleme ile ilgili bozukluklar oluşur.


Hangi nedenlerle aşırı terleme oluşmaktadır?


  • Enfeksiyon hastalıklarında; Ateşli hastalıklarda ateş, ani olan ve fazla miktarda terleme ile düşebilir, özellikle, sıtma, tifo, zatüre ve bademcik iltihaplanmalarında bu olay görülmektedir.

  • Hipertiroidi adı verilen tiroid bezinin aşırı çalışması da aşırı terlemenin nedenleri arasındadır. Artan metabolizma hızı ve vücut ısısı nedeniyle sürekli terleme oluşmaktadır.

  • Menopoz ve menopoz öncesi durum da kadınlarda ani ve aşırı terleme, sebeplerden bir tanesidir.

  • Kanser hastalığı özellikle de omurga etrafında bulunan ya da “Mediasten bölgesi” adı verilen alanda bulunan tümörler sempatik sinir sistemi sürekli uyararak aşırı telemeye sebep olmaktadırlar.

  • Ağır kalp yetersizlikleri, nefes darlığına sebep olarak terlemeye neden olabilirler.

  • Akciğer rahatsızlıklarına bağlı olarak nefes darlığı bir terleme sebebidir.

  • “Raşitizm” adı verilen çocukluk çağı D vitamini eksikliği nedeniyle çocuklarda özellikle de kafa arkasında terlemeye neden olur, aynı zamanda çocuklarda C vitamini eksikliği de terleme yapmaktadır.

  • Sürekli kaygı oluşturan ruhsal sıkıntı durumları da sempatik sinir sisteminin uyarısı ile terlemeyi artırmaktadır.


Uykuda (gece) terleme nedenleri


Yukarıdaki nedenler dışında: yatak odasının aşırı sıcak olması, fazla örtünme, yatmadan önce sıcak içecek içilmesi, acı gıda yenilmesi, egzersiz yapılması, stres, kabus görme, uykuda yürüme, uyku apnesi vb. gece terlemesine neden olabilir.


Genel (yaygın) aşırı terlemenin nedenini tespit etmek için mutlaka muayene, tetkik ve araştırma yapılması gereklidir.


Bölgesel aşırı terlemenin özellikleri


Toplumda 100 kişiden 2-3 kişide görrülmektedir. El ve ayak terlemesi genellikle çocukluk döneminde başlıyor. Koltuk altı ve yüz terlemesi genellikle ergenlik döneminde başlamaktadır. Genel olarak erkek ve kadınlarda eşit oranda rastlanır, yani cinsiyete bağlı bir hastalık değildir. Vakaların %40 ında aile hikayesi (genetik, irsi geçiş) vardır. Her mevsimde olabilmektedir.  Ancak sıcak mevsimlerde daha belirgindirBağlantı. Bazılarında 35-40 yaşından sonra biraz azalsa bile genellikle hayat boyu devam eder. Heyecan, stres gibi psikolojik uyarılarla (bazen aklınıza gelmesi ile) başalayabilmektedir.


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال