El, Ayak, koltuk altı yüz terlemesi tedavileri nasıl yapılır? Kalıcı bir tedavi şekli var mıdır?
El terlemesi
El terlemesinde geçici tedavi olarak krem, losyon uygulaması yapılabilir, botoks, iyontoforez gibi tedaviler yapılabilir. Ancak bunlar geçici olarak terlemeyi durdurmaktadır.
Krem-losyon tedavisi
Krem losyon tedavisinde amaç ter bezi kanallarını tıkayarak terin dışarıya çıkmasını önlemektir. Avuç içerisinde nemlenme diye tabir edilen küçük miktarda ter oluşumu varsa etkili olabilir. Haftada 2-3 defa uygulanması gerekir.
İyontoforez tedavisi
Bu tedavi türünde ellere bir cihazla elektrik verilmektedir. Bu tedavideki amaç ter bezlerine şok etkisi yapmaktır. Bu tedavi sadece birkaç günlüğüne etkisini devam ettirmektedir. Haftada 2-3 defa uygulanması gerekir.
Botoks tedavisi
Avuç içerisine 20 civarında botox enjeksiyonu yapılarak uygulanır. Bu tedaviki amaç ter bezlerini geçici olarak felç etmektir. Bu tedavinin 3-4 ayda bir tekrarlanması gerekmektedir.
Ayak tedavi - koltuk altı tedavisi
Ayak terlemesi oldukça sıkıntı bir terleme şeklidir. Özellikle yaz aylarında ayakkabının çıkarılması ile daha da rahatsız edici olmaktadır.
Krem-losyon tedavisi
Terleme önleyici krem losyon ayaklara sürülür. Etkisi geçicidir. Her akşam uygulanması gerekmektedir.
İyontoforez tedavisi
Ellerde olduğu gibi özel bir cihaz yardımıyla elektirik verilir. Etkisi 2-3 gün sürmektedir. 2 -3 günün ardından tekrar yapılmalıdır.
Botoks tedavisi
Ellerde olduğu gibi 15 - 20 bölgeye botoks enjekte edilir. 6 ayda bir uygulanması yeterlidir.
Yüz terlemesi tedavisi
Yüz terlemesi önemli ve riskli bir bölge olduğu için tedavisi de önemlidir.
Göz terlemesi tedavisinde diğer terlemelerden farklı olarak ilaç tedavisi de uygulanmaktadır.
İlaç tedavisi
Antikolinerjik ilaçlar yardımı ile terleme önlenir. 10-12 saatte bir alınması gerekir.
Aşırı terlemenin kalıcı tedavisi var mıdır?
Evet, aşırı terlemenin cerrahi müdahale ile kalıcı bir çözümü vardır ancak bu ameliyatın geri dönüşü yoktur.
Cerrahi Tedavi
Cerrahi tedavi özellikle el ve koltuk altı terlemelerinde endoskopik torakal sempatektomi uygulanmaktadır. Kalıcı çözüm sağlamaktadır. Bu tedavi şeklinde amaç aşırı çalışarak fazla terlemeye neden olan sempatik sinirlerin kesilmesi ya da çıkarılmasıdır. Bazen sempatik zincir ve dalları klips ile de sıkıştırılabilir veya koter ile yakılabilmektedir. Bu sinirlerin terleme dışında fonksiyonu olmadığından dolayı ameliyatın felç oluşturma, his kaybı, refleks azalması gibi etkileri olamaz.
KAYNAK: Hemsire.Com