Arpacık hangi sebeplerden oluşur?

Bir sabah uyandığınız ve göz kırpmanızla göz kapağınızın üzerinde bir acı hissettiniz. Kirpiklerinizin dibindeki bu küçük sürpriz şişlik arpacıktır.

Daha önce gözünde arpacık çıkan kişiler için bu belirtiler çok tanıdık gelebilir. Arpacık, ağrısı ve acısı nedeniyle rahatsızlık veren bir iltihaplanma türüdür.

Nerede oluşur?

Göz kapağında, kirpik diplerinde oluşmaktadır.

Arpacık neden oluşmaktadır?

  • Göz kapağındaki yağ bezelerindeki enfeksiyon nedeniyle

Yağ bezelerinin tıkanması ile birlikte enfeksiyon oluşur. Bu enfeksiyon arpacık oluşmasını sağlayabilir. Bu sebeple arpacık çıkan kişilerde kandaki yağ oranı yüksektir. Bu sebeple yağ bezlerinin tıkanma ihtimali artar.

  • Göz kapağı iltihaplanması (Blefarit) nedeniyle

Eğer kronik bir blefarit rahatsızlığınız var ise göz kapağı bezleri bu bakteriler nedeniyle sık sık tıkabilir. Bunun  sonucunda da arpacık oluşur.

  • Stafilokok bakteri nedeniyle

Stalifokok bakterisi başlıca arpacık sebeplerinden bir tanesidir. Arpacıkların büyük bir bölümü bakteri nedeniyle oluşmaktadır. Burnunuzu silip göz çevresine dokunduğunuz zaman bakteriyel enfekiyonunu bulaştırmış oluyorsunuz.

  • Makyajın iyi temizlenmemesi

Yatmadan önce makyajın iyi temizlenmemesi sonucunda veya başkasının makyaj malzemelerini kullanmadan kaynaklanan nedenlerden dolayı oluşmaktadır.

  • Stres ve ergenlikten dolayı da arpacık oluşmaktadır.

Korunmanın yolları

  • Göz temizliğine büyük önem vermek gerekir. Çünkü arpacık rahatsızlığının büyük bir bölümü bakteriyel enfeksiyon sonucunda oluşmaktadır.

  • Kirpikler ara ara bebe şampuanı ile temizlenmelidir.

  • Göz hastalıkları, alerjiler veya cilt rahatsızlıklarında doktora başvurularak öğrenilmeli ve tedavisi yapılmalıdır.

Arpacık çıkarsa yapılmaması gerekenler

  • Arpacık kesinlikle sıkılmamalıdır ve göz ovuşturmamak gerekir.

  • Kirli havlu ile göz çevresi temizlenmemelidir.

Arpacık tedavisi

Arpacık, genellikle 1-2 hafta içerisinde kendiliğinden iyileşebilmektedir. Ancak kendi kendine iyileşmeme ihtimaline karşı doktora gitmek gerekir. Doktora gitmek arpacığın iyileşmesine rağmen tekrar nüksetmesini önlemede etkili olmaktadır. Eğer arpacık başlangıç evresinde iken doktora gidilirse daha etkili çözümler olabilir.

Geçmeyen arpacık rahatsızlıkların da ise cerrahi yöntemle tedavi uygulanabilir. Ancak tedaviden sonra arpacık tekrar çıkabilmektedir.

KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال