Akut inme nedir? İnmeden korunma yolları nelerdir? - Serhat Gün

Akut inme beyni besleyen kan damarlarının daralması ya da tıkanması soncu beynin beslenememesine bağlı olarak o bölgedeki doku harabiyetidir.



Akut inme; beyin hasarı ve ölümle sonuçlanabilen  bir hastalıktır. İnme’ye aynı zamanda stroke ve serebrovasküler olay (svo) da denmektedir. Akut inme acil bir durumdur ve acilen tedavi edilmesi gerekir. Tedavinin süresi ne kadar kısalırsa kişide oluşabilecek hasar da o kadar az ve hatta hiç hasar almadan kurtarılabilir. Akut inme nörolojik acillerden olan bir hastalıktır.


İskemik ve hemorajik inme;

  • İskemik inme beyni besleyen damarların tıkanması sonucu

  • Hemorajik inme ise beyin damarlarının patlaması sonucu beyinde hasar meydana getirmesidir

İnmeler ilaçlarla ve cerrahi yollarla tedavi edilir.



Akut inme belirtileri

  • Ani olarak gelişir

  • Şiddetli baş ağrıları

  • Anlamada güçlük

  • Konuşmada zorluklar

  • Baş dönmesi

  • Dengeyi sağlayamama

  • Uyuşuklukla kendini belli eder.

Böyle şikayetleriniz ortaya çıkarsa kendinize küçük bir test uygulayabilirsiniz. Gülme, konuşma ve elleri yukarı kaldırma, bu üçünden ikisini yapamıyorsanız hemen bir sağlık kuruluşuna başvurun çünkü inme geçiriyor olabilirsiniz.


Yüz felci nedenleri, belirtileri ve tedavisi


Akut inmenin tedavisinde amaçlar

  • İnmenin etkilerini ortadan kaldırmak

  • İnme komplikasyonalarını önlemek ve tedavi etmek

  • İnmenin tekrarını önlemektir.

İnme tedavisine başlanmadan önce inmenin nasıl oluştuğunun anlaşılması gerekir. İnmenin tekrar gerçekleşmemesi için pıhtı önleyici ilaçlar başlanır. Ayrıca tansiyon ve kolesterol düzeyini düşürmeye yarayan ilaçlar başlanır.


İnmenin sebebi

Boyundaki beyni besleyen damarların tıkanmasıysa cerrahi işlem uygulanarak tıkanmanın ortadan kaldırılması sağlanır.

Hemorajik inmenin tedavisinde ise cerrahi işlem uygulanarak beyinde biriken kan pıhtıları alınır patlayan damarlar onarılır. Bu işleme kraniyotomi adı verilir.

İnmenin neden olduğu hasar beynin etkilenen bölgesine ve büyüklüğüne göre değişkenlik gösterir. İnme geçiren kişiler de rehabilitasyon yani eski hayatına geri dönme süreci çok uzun bir dönemi kapsayabilir. Bu süreçte kişi konuşma güçlüğü, hafıza kaybı, hareket kısıtlılığı ve öz bakım uygulamalarında  sıkıntılar yaşayabilir. Bu nedenle bir başkasının yardımına ihtiyaç duyabilir.

Rehabilitasyon süreci çok yönlü bakımı gerektirir. Fizyoterapistler, psikologlar, uzman hemşire ve doktorlardan yardım almanız gerekir.

İnme gerçekleştikten sonra  rehabilitasyon süreci yavaş ilerleyen ve sıkıcı bir dönem olabilir. Hem hasta hem de bakım uygulayan kişi  zor olsa da, olumlu ve sabırlı tavrını korumaya çalışmalı; böylece zaman içinde  belki tamamen olmasa da eski haline dönecektir.


İlgili içerikler;

Baş - boyun hastalıkları nelerdir? belirtileri ve tedavi yöntemleri

Kalp krizi hakkında bilinmesi gerekenler

Beyin anjiyosu hemşirelik bakımı


Serhat GÜN

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال