Hemşirelikte ağrı tanısı nasıl konur?

Hastalık, yaralanma gibi nedenlerle bedenin herhangi bir yerinde duyumsanan sürekli ve yeğin acıya ağrı denir. Hemşirelikte ağrı tanısı koyarken nelere dikkat etmemiz gerekir?


Ağrı tanısı koyan bir hemşirenin yapacağı tespitlerde ağrıya sebep olan faktörler, ağrıyı azaltan ve artıran şeyleri belirlemesi gereklidir. Tanı sonrası hemşirenin yapması gereken ağrının sonlandırılması olacaktır. Hemşire ve hemşire adayları olarak sürecin bir analizini hep beraber yapalım. Analiz öncelikle tanı ve teşhis, ardından uygulanacak isteklendirme etkisi, sonrasında ilaç ve tedavi edici etkiler ve yatan hasta ise hastanın ağrı ve acıyı yenmesini saplayıcı fiziksel ve psikolojik tüm etmenleri ele alıp değerlendirmeler yapalım.

  • Teşhis ve tanı sonrası daha fazla bilgi arayışı yapınız. Var olan riskleri değerlendirerek izleme sürecine başlayınız. İzleme süresi hastayı tanımanızı sağlayacaktır.

  • Ağrıya neden olan şeylerin ağrı süresine etkisini tespit ediniz. Bu süre hastanın davranışlarını öğrenmenizi sağlayacaktır.

  • Hastaya motive edici bilgiler veriniz.

  • Ağrı bağımlılığını engelleyecek telkinlerde bulununuz. Bu daha çok sözlü telkinler olacaktır.

  • Bireyin ağrı neticesinde vereceği tepkiye karşılıksız kalmayıp tepkisel refleks veriniz.

  • Ağrının varlığı olmasa dahi hastanın ağrı şikâyetine olumlu yaklaşınız. Hasta doktor veya hemşirenin onunla ilgilenmesini ve ona tepkisel destek vermesini istemekte ve davranışlarından anlaşılacağı üzere beklemektedir.


Hasta ile süren bu ağrı süreci yakınlaşmasını hemşireler olarak aile ile de sürdürmelisiniz.​

  • Aile üyelerine ağrıyı etkileyen sebepler hakkında sorular sorunuz.

  • Ağrı olup olmadığı durumlarda ki hasta reflekslerini öğreniniz.

Hastanın tanı ve teşhisi sonrası almanız gereken bazı kararlar olacaktır. Hemşireler olarak hastanın öncelikle gün boyu dinlenmesini ve beslenmesini sağlamak, geceleri uykusuz kalmaması adına ortam iyileştirmesi yapmak gerekecektir. Verilecek temiz hava, müzik terapisi veya ortam sıcaklığının iyileştirilmesi olabilir.

Hastanın özellikle gece ağrısı olması sonrası hastanın masaj ve banyo ile gevşemesini söyleyecek bilgiler sunabilirsiniz.

Hemşireler olarak hastaya en yakın sizler olacağınız için en iyi dostları ağrıya karşı sizlersiniz. Hastaya ağrılarında sıcak veya soğuk şoklar uygulayabilirsiniz.
Ağrıya karşı hemşirelerin hastalarına uygulaması için verilecek en büyük silah ilcalardır. İlaçlar tablet, şurup veya iv infüzyon şeklinde olabilir. Bunlardan herhangi birini doktorun order etmesiyle bakım verdiğiniz hastalarınıza uygulayabilirsiniz.


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال