Yoğun bakım hemşireliği ve görevleri


Yoğun bakım hemşireliği
,  yaşamı kritik durumda olan ve uzman bakımı gerektiren hastaların bakımını sağlayan hemşirelik alanıdır.

Yoğun bakım hemşiresi, işinde uzmanlaşmış bir hemşire olarak yetişkinler, çocuklar, ağır yaralanma, kalp rahatsızlığı ve ağır hastalıklar dahil olmak üzere ciddi problemlerle karşı karşıya kalan hastaların bu problemlerden kurtulması için bakımını sağlar. Yeni mezun olmuş hemşireler genelde yoğun bakım ünitelerinde görevlendirilmezler.

Yoğun bakım hemşireliği, oldukça talep edilen hemşirelik hizmet alanlarından biridir. Ancak uzun ve stresli çalışma saatleri, bu mesleği yapan hemşirelerin hem fiziki hem de duygusal olarak yıpranmasını sağlar.

İşte bu yüzden yoğun bakım hemşiresi olmak isteyen kişinin özel biri olması gerekmektedir.

Yoğun bakım hemşireliği için yalnızca eğitim almak ya da bu işte uzmanlaşmak yetmez. Yani bir hemşirelik yüksek okulundan mezun olmak veya yıllarca bu işi yapıyor olmak bu görev için yeterli değildir.

Her ne kadar bu teorik olarak yeterli olsa da, yoğun bakım hemşiresi olmak için mükemmel iletişim beceresine sahip olmak, acil durumlarda hızlı bir şekilde karar verme becerisine de sahip olmak gerekmektedir.

Yine yoğun bakım hemşirelerinin yoğun bakım ünitesinde kullanılan yüksek teknolojili cihazların kullanımını biliyor olmak gerekir.

Yoğun bakım hemşireliği görevi yürüten hemşireler, normal olarak bazen kırıcı ve sert mizaçlı olabilirler.

Çünkü, çoğu zaman bakımını sağladıkları hastaların tüm çabalara rağmen hayatlarını kaybetmeleri onları derinden sarsmaktadır.

Yine bu kayıpların hasta yakınlarıyla paylaşılıyor olması ve o anlarda yaşanan gerginlik, duygusallıklar onları derinden yıpratmaktadır.

Bu nedenle de fiziksel, zihinsel ve duygusal dayanıklılığa sahip  olmak yoğun bakım hemşireleri için olmazsa olmazlardandır.

Yoğun Bakım Hemşireliği Görevleri ve Sorumluları

Yoğun bakım hemşiresi, durumu kritik olan ya da ağır durumda olan hastaların bakımını yapar ve hastaların yakınlarıyla iletişime geçerek onlara destek olur.

Yine acil müdahalede uzman olan bu hemşireler herhangi bir acil durumda gerekli olan müdahaleleri yapar.

Özetle değindiğimiz bu görevler dışında yoğun bakım hemşireliği yapan hemşirelerin görevlerini aşağıdaki şekilde maddeler halinde sıralayabiliriz:

  • Yoğun bakım ünitesinde oluşabilecek enfeksiyonların oluşmasının engellenmesi için gereken önlemlerin alınmasını sağlar.
  • Hastaların tedavisi için önceliklere göre hareket eder ve bu doğrultuda çalışma planı oluşturur.
  • Yoğun bakım hemşireleri ünitedeki hastalarda istenmeyen durumların fark edilmesi halinde gerekli uzmanlarla iletişim kurar ve bu durumun çözümünde yardımcı olur.
  • Hastaların nefes alış verişlerine ilişkin sorunların çözümü için planlamalar yapar ve sorunun giderilmesi için gerekli tedbirleri alır.
  • Hastaların vücudundaki istenmeyen sıvıların atımı, hastanın vücudunun pozisyonu, oksijen tedavisi, vücudun genel bakımı, sonda bakımı gibi uygulamaların hemşirelik bakımını yapar ve uygular.
  • Bilinci kapalı olan hastaların durumlarının izlemini ve daha doğru pozisyon alınmasını sağlar ve nörolojik olarak değerlendirmesini yapar, bunu uzmanlarla paylaşır.
  • Yoğun bakım hemşiresi ünitedeki hastaların beslenme ihtiyaçlarını belirler, yine onların gereksinimleri doğrultusunda hemşirelik bakım planı yapar.
  • Hastaların beslenmesinde kullanılan cihazların temizliğinin yapılmasını ve temiz olarak kalmasını sağlar.
  • Yoğun bakım hemşiresi görevleri arasında bir diğer önemli görev ise hastaların verilerinin ve hastada oluşan değişimlerin değerlendirilmesi, bu değerlendirmelerin kaydedilerek eğer normalden farklı ise uzmanlara bildirilmesi görevi de vardır.
  • Başka sağlık personelleri ile birlikte hasta vizitesine dahil olarak hasta bireylerin tedavi ve bakım planlarının yapılmasına katkı sağlar.
  • Doktor tarafından konulan tanı ve tedavi girişimlerine katılımı ile girişimler için hastanın hazırlanmasını sağlar, yapılacak işlemlere yardımcı olur, işlemden sonra hastanın durumunun takibini yapar.
  • Yoğun bakım hemşireleri, hastanın yapılması gereken tetkikleri için doku, kan ve idrar numuneleri örneklerinin alır, laboratuvara iletilmesini sağlar, durum değerlendirmesi yapar ve hastanın doktoruna durumla ilgili bilgi verir.
  • Farklı yaştaki insanlara verilmesi gereken ilaçların dozları ile oluşabilecek yan  etkileri hakkında bilgi sahibi olmalıdır, ilaçların verilmesi ve ilaçların güvenliği ilkesi doğrultusunda doktorun verdiği talimatlar doğrultusunda ilaçların alınmasını sağlar.
  • Uygulanan ilaç ile tedavilerin etki ve yan etkileri, yine hastaların tedaviler ile bakımlara verdiği, vereceği yanıtları gözler, kaydını yapar ve uzmanlara rapor eder.
  • Hastaların durumlarına göre verilecek acil ilaçlar, tıbbi müdahale gereçleri, cihazlar her daim kullanıma olanak sağlar şekilde bulundurur.
  • Yoğun bakım hemşiresi hastaların kardiyak ritmini takip eder, yorumunu yapar, düşük ritmleri bilir ve uygulanması gereken girişimleri planlar.
  • Olası bir acil durumda doktorlar ile işbirliği içerisinde olur. Gerektiğinde mavi kod çağrısında bulunur, yine hastaya solunum desteği, oksijen verir, kalp mesajı yapar. Tıbbi cihazların kendi kontrolünde uygulanmasını sağlar.
  • Bası yarası oluşumunu takip eder ve bunun önlenmesi için çalışmalar yapar. Yine tedavisi için gerekli uygulamaları yerine getirir.
  • Yanık tedavisi sağlanan hastaların derisinde yara oluşmasını önlemek için birkaç saatte bir hastanın yatağında döndürülmesini sağlar.
  • Yoğun bakım hemşiresi, hastaların güvenli bir ortamda kalmalarını sağlamalıdır.
  • Yoğun bakım ünitesinde kullanılacak tıbbi cihazların ve malzemelerin yeterli olup olmadığını kontrol eder.
  • Hastanın ailesine durum hakkında gerekli bilgileri verir.
  • Hastanın başka bir bölüme geçirilmesi gerektiğinde güvenli bir şekilde naklini gerçekleştirir.
  • Yoğun bakım hemşireliği ile ilgili bilgilerini ve becerilerini daha fazla arttırabileceği ve yine deneyim elde edebileceği eğitimleri takip eder, araştırır ve katılır.
  • Yoğun bakım ünitesindeki bir hasta vefat ettiğinde, hastanın ilaç kartlarının iptalini gerçekleştirir. Hastanın yapılan hazırlığın ardından hastane morguna gönderimini sağlar.

Dip Not: Yoğun bakım hemşireliği maaşı nedir diye merak ediyor olabilirsiniz. Yoğun bakım hemşireleri diğer sağlık çalışanları için ödenen nöbet ücretlerine oranla yüzde 50 oranında daha fazla nöbet ücreti almaktadırlar.

2 Yorumlar

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

  1. Yoğun bakım hemşireliği gerçekten çok zor bir görev. Bir tanıdığım yoğun bakım hemşiresi ve çoğu zaman gergin biri olabiliyor.

    YanıtlaSil
  2. Yıllardır yoğun bakımda görev yapıyorum. Stresi kaldıramayanlar için asla önermiyorum.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال