Dokularda eriyik hale gelmiş, granüller ya da kristaller şeklinde değişik kimyasal yapıdaki renkli maddelere pigment adı verilir.
1- Endojen Pigmentler:
Bu pigmentler organizmada oluşur. Bunlar kandan kaynaklanan hemoglobinojen, kan dışından oluşanlarda anhemoglobinojen pigmentler olmak üzere ikiye ayrılır.
A- Hematojen pigmentler: Kan kökenli pigmentlerdir.
Hemosiderin: Hemoglobinin parçalanması sonucu oluşan bir pigmenttir. Hücreler içinde ya da hücreler arasında parlak, altın sarısı veya sarı kahverengi granüller halinde gözlenir. Demir içeren bir pigmenttir. Suda erimez.
Hematoidin: Hücre içinde ve dışında bulunur ve demir içermez. Nedbe ve nekroz yerlerinde birbirine paralel kristaller halinde görülür.
Hematoporfirin: Demirsiz bir pigmenttir.
Malarya pigmenti: Demir içerir. Özellikle krc ve dalakta belirgindir.
Formalin pigmenti: Hücrelerarası hemoglobinin formalin solusyonuyla karşılaştığı zaman bıraktığı çökeltidir. Formalin ile uzun süre tespit sonrası dokularda siyah renkli olarak görülür.
Psöydomelanin pigmenti: Dokularda önceden ortaya çıkan hemosiderin ve hemoglobinin kokuşması sonucunda meydana gelen kükürtlü hidrojen ile birleşmesi sonucu oluşur. Yeşilimsi-siyah bir pigmenttir.