Düşünce sürecinde bozulma: Kişinin düşünce sürecinde değişim, farklılaşma olarak ortaya çıkmaktadır.>> Hemşirelik tanıları ve bakım planları
Düşünce sürecinde bozulma tanımlayıcı özellikler
- Aşırı içe kapanma
- Sözel iletişimde bozulma
- Umutsuzluk
- Çevrenin yanlış yorumlanması
- Sanrı
- Dikkat azlığı ve çabuk dağılması
- İlgi ve dikkatin kendine yoğunlaşması
- Obsesyon
- Karar verme
- Sorun çözme
- Neden-sonuç ilişkisi kurma
- Soyut düşünme yeteneklerinde bozulma
- Duygulanımda uygunsuzluk
- Olumsuz düşüncelerin yinelenmesi
- Aşırı engelleme
- Kutuplaşmış düşünce
- Seçici engelleme
Düşünce sürecinde bozulma hemşirelik yaklaşımı
- Hastanın anksiyetesini hafifletme için gün içerisinde hemşirenin kısa zaman aralıklarında hastanın yanına gitmesi ve konuşarak hastanın yanında kalması.
- Beklentilerin açığa çıkması ve hastanın boş zamanlarını etkin bir şekilde kullanabilmesi için hastaya görüşmelerin ne zaman yapılacağının ve ne kadar süreceğinin bildirilmesi.
- Hasta ile güven ilişkisinin geliştirilmesi için hastanın yanına kararlaştırılan zamanda gidilmesi ve belirtilen süre kadar yanında kalınması.
- Hastanın düşünme ve konsantrasyon güçlüğü yaşaması iletişimde anlamayı zorlaştırdığından hastayla iletişimde basit ve somut kelimeler kullanılması, hastanın sorulara cevap vermesi için hastaya zaman tanınması.
- Hastaya intihar düşüncesi olup olmadığının sorulması, hastanın intihar girişimi yönünden yakından izlenmesi ve gözlemlerin iyi değerlendirilmesi.
- Hastaya bakım sırasında hemşirenin neşeli davranışları hastanın değersizlik hissetmesine neden olabileceğinden hastanın yanında gülme, şakalaşma ve neşeli davranmaktan kaçınılması.
- Hasta ile iletişim sırasında “her şey yoluna girecek” veya “herkesin zor zamanları vardır” gibi basmakalıp cümleler has- tanın duygularının önemsiz olduğunu düşünmesine neden olduğundan bu tür ifadelerden kaçınılması.
- Hastanın tartışmacı ve öfkeli davranışlarına tepkisel ola- rak karşılık vermek hastanın benlik saygısını azaltacağından savunucu olmadan hastanın öfke ifadesinin sağlanması.
- Depresyon tanılı hasta her şeyin olumsuz tarafını görüdüğünden hastanın olumsuz ifadelerini yargılayıcı olarak ele almaktan kaçınılması.
- Sanrıları kabul etmek hastanın sanrılarını gerçek kabul etmesine yol açacağından sanrılarına katılmaktan kaçınılması ancak hastanın bu düşüncelere gereksinimi olduğunun kabul edilmesi.
Bu içerik “Hemşirelik Akademisi” tarafından hazırlanmıştır.