Hemşirelik mesleğinin ülkemizdeki tarihi sürecini ve ilk Türk hemşire Safiye Elbi'nin hayat hikayesini bu makalemizde bulacaksınız.
Bir meslek grubu arz talep neticesinde ortaya çıkan ve talebin karşılanması ile bilimin buluşması sonucu oluşan aktif, verimli, düzenleyici ve denetleyici etkilere sahiptir. Her meslek gurubunun gelişiminde hem tarihi dönemin etkisi hem bilimin mevcut durumu hem de bireylerin beklentisi son derece önemlidir.
Tıp tarihine baktığımızda ilk başlangıç Hipokrates olmuştur. Hemşirelik tarihinin ise Florance Nightingale ila başlayan önemli bir dönüm noktası olduğu bilinmektedir. Hemşirelik mesleği özellikle Kırım Savaşı sonrası dünya genelinde ihtiyaç duyulan ve gerekli görülen bir meslek grubu olarak tanımlanmıştır. Süregelen savaşlar kaybedilen topraklar ve 1. Dünya savaşının şiddeti ile doktorların yanında bir hemşirenin olması ve ekip arkadaşlığı yapması oldukça doğru bir uygulama olacaktır.
Tarih de genellikle kısa süren uygulamalı ve teorik eğitimler ile kadınların hasta bakımlarını üstlendiklerini söyleyebiliriz. Örneğin dönemin cemiyetlerinden birisi olan Hilal-i Ahmer, sürekli gazetelerde ilanlar ile hasta bakıcı aramış ve kurs hizmetleri ile onları hazırlamış savaşta deneyim edinmiş kadınlarında ısrarla başvuru yapmasını istemiştir.
Bu süreçte Besim Önder Paşa varlıklı ailelerden destek almış İlk Türk hemşire çocuk yaşlarda iken Florance Nightingale ile hayranlık besleyip hayaller kurmuş Safiye Hüseyin ELBİ‘dir. Büyükbabasından duyduğu Florance hikâyeleri ile büyüyen Safiye ELBİ, Kızılay’ın da ilk hemşiresi olma unvanını almıştır. Ayrıca Reşit Paşa vapuru hastane olduğunda ilk hemşiresi de o olmuştur.
Avrupa’ da eğitim almış, İngilizce eğitimi ile yabancı dile sahip olmuş ve savaş sonrası yabancı yayınları Türkçe ye çevirerek mesleki anlamda katkılar sunmuştur. İlk hemşirelik okulu Kızılay Hemşirelik Okulları kuruculuğu yapmış, Yeşilay Cemiyeti ilk üyesi olma unvanına layık görülmüş ve Türk Kadınlar Derneğini kurmuştur.
Florance Nightingale Madalyasını 100 yıllık tarihinde kazanan tek Türk hemşire olan Safiye Hüseyin ELBİ, hayatını 2013 yılında Çanakkale Yolun Sonu Filminde Serdar AKAR yönetmenliğinde Behice hemşire karakteri ile bugünkü nesillere aktarılmıştır. Onun ismine birçok üniversitede amfi ve derslik bulunmakta olup adına Lise ve ortaokulda yapılmıştır.
İlgili içerik; Dünden bugüne hemşireliğin tarihsel gelişimi
KAYNAK: Hemsire.Com