Sağlık Bakanlığının 2016 yılı değerlendirmesi

2016 yılını geride bırakırken ülkemizde sağlık alanında neler yaşandı? Hangi uygulamalar geldi? Hangileri kalktı? Değişen uygulamalar nelerdir?

2016 yılı içerisinde Sağlık Bakanlığı, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi, tütün kullanımını azaltılması, sezaryenle doğum oranlarının azaltılması ve askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığı’na devredilmesi gibi birçok alanda geniş düzenlemeler yaptı, yeni uygulamalar hayata geçirdi.

2016 yılında Sağlık Bakanlığı açısından en önemli değişikliklerden biri Sağlık Bakanı’nın değişmesi oldu. Önceki hükümet dönemlerinde 11 yıl Sağlık Bakanı olarak görev alan Erzurum milletvekili Recep Akdağ, Ahmet Davutoğlu hükümetine son verilmesinden sonra Binali Yıldırım başbakanlığında kurulan 65.Hükümet’in Sağlık Bakanı oldu.

15 Temmuz askeri darbe girişiminin ardından birçok kamu kurumunda başlatılan soruşturmalara benzer soruşturmaların Sağlık Bakanlığı’nda da başlatılmasının ardından, Bakanlar Kurulu kararıyla çıkartılan olağanüstü hal kanun hükmünde kararnameleriyle, 2 bin 180 kişi açığa alındı, 5 bin 526 kişi ise kamudan ihraç edildi. Yapılan araştırmalar nihayetinde bin 910 kişi ise görevine iade edildi.



Bunların dışında, yine bir kanun hükmünde kararnameyle Gülhane Askeri Tıp Akademisi ve tüm askeri hastaneler Sağlık Bakanlığı’na devredildi. Bu kapsamda, 26 ilde bulunan 33 hastane, 3 poliklinik ve 5 sağlık merkezi devralındı. GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesinin ismi ise "Haydarpaşa Sultan Abdülhamid Eğitim ve Araştırma Hastanesi" olarak, GATA'nın ismi "Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi" olarak değiştirildi.

Tütün ve tütün ürünleriyle ilgili yürütülen mücadele Recep Akdağ döneminde daha da hız kazandı. Önceki dönemlerde çok tartışılan sigarada "düz paket" uygulaması, bir kez daha gündeme geldi. Bakan Akdağ, bu konuda kanuni düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirtti. Uygulama hakkında konuşan Akdağ, "Sigara markaları küçücük, görülmeyecek şekilde paketin bir köşesine konulacak. Paketin kalan kısmı uyarı ile ya da benzeri şekilde doldurulacak" dedi.

Sezaryen doğum oranlarını azaltmak için çalışmalar yapıldı. Hekimlerin normal doğum ücretlerinin yüzde 30 artırılması ve sezaryen doğum oranı yüksek olan hastanelerin hak edişlerinde kesintiler yapılmasına yönelik çalışmalar başlatıldı.

Aile hekimlerine uygulanan zorunlu 8 saat nöbet uygulamasına son verildi.


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال