Hakemli dergide yer alan bu makalenin ardından, bilim insanları çalışmaya insana nakledilmeye uygun olan organların hayvanlarda yetiştirilmesi için büyük bir adım olarak görüyorlar.
Organ bağışının yapılan bütün kampanyalara rağmen asla yeterli gelmeyeceğinin anlaşılması üzerine Cell dergisinde yayınlanan bu makale organ bağışı bekleyenlere büyük bir umut oldu.
Bu tür melezleri oluşturmak için bilim insanları genellikle bir türden alınan kök hücreleri ikinci canlının erken dönem embriyosuna enjekte etmektedirler. Teoride ikinci canlıdaki yabancı hücreler farklı organlara farklılaşabilmektedirler. Ve tüm vücuda yayılabilmektedirler. Ancak uygulamada yaşayan melez embriyolar yaratmanın zorluğu gösterilmiştir.
Makalede yer alan çalışmada bununla birlikte fare-sıçan ve insan-inek melezlerinin oluşturulmasını içermektedir, bu değişikliğe uğramış canlılar da insan gelişiminin erken evrelerini anlamak için ve ilaç testlerinde yeni ürünler geliştirmek için araştırmacılara katkı sağlayabilmektedirler.
İzlendikten sonra imha edildi.
Bilim insanları domuz-insan melezlerinin gelişmesi üç ile dört haftaya kadar izlendi ve ardından etik düzenlemeler nedeniyle imha ettiler. “Orta seviye” kök hücreler enjekte edilmiş olan melezler en çok insan hücresi taşıyanlar oldukları göründü. Bu sonuç bundan önceki melez denemelerinde yanlış evredeki kök hücrelerin kullanılmış olabileceğini gösteriyor olabilir.
Bu deney organ nakli umudu oluşturur mu?
Nakauchi’nin ekibi aynı metotu insan-koyun melezleri oluşturmak için kullanmakta, bunun sebebi kısmen koyun embriyolarının insan hücrelerini barındırmak için daha uyumlu olabileceğini düşünmesi. Ancak Wu domuzların muhtemelen en iyi organ donörleri olabileceğini, çünkü domuzların daha büyük doğum boyutları olduğundan organları daha hızlı üretmeye imkan tanıyabileceğini söylüyor.
Domuz organları aynı zamanda insan organları ile yakın boyuttalar. Organ naklinde sıra bekleyen insanlar için ileride büyük bir umut oluşturabilmektedir. Sadece organ nakli için sıra bekleyenler için değil eksik kol bacak veya estetik ameliyatlar için de devrim yaratacak sonuçlar çıkabilmektedir.
Bilim adamlarından olumsuz yorumlar da var!
Çalışma bilim çevrelerinde bir yandan heyecan oluşturmakta iken diğer yandan olumsuz yorumlar da bulunmaktadır Stanford Üniversitesi’ndeki kök hücre araştırmacısı olan Hiromitsu Nakauchi domuz-insan melezlerinde yapılan deneylerdeki insan hücresi organ üretmek için çok düşük , iyi düşünülmüş bir deneme, ama sonuçlar daha çok olumsuz sonuçlar gibi gözüküyor” diyor.
KAYNAK: Hemsire.Com