Tercih dönemindeyseniz ve hemşirelik mesleğini yazıp yazmama konusunda gel-gitler yaşıyorsunuz bu makalem sizler için. Bu makalemde benim gözlemlediğim hemşireliğin artı ve eksilerini objektif olarak ele alacağım.
Hemşirelik mesleği ülkemizde gelişme sürecinde olan mesleklerin başında gelmektedir. Bu gelişim sürecinde bazı sancılı süreçlerden geçmektedir. Mesleki kimlik arayışı ve görev tanımında yaşanan karmaşıklar dünden bugüne devam etmektedir. Hemşirelik mesleğinin eksi yönleriyle başlayıp artılarıyla devam edelim.
Hemşirelik mesleğinin (eksileri) olumsuz yönleri
Avrupa birliği ülkelerinde ve Amerika gibi ülkelerde hemşirelik hak ettiği mesleki saygınlığı bulurken ülkemizde maalesef gerek toplum tarafından gerekse sağlık camiası tarafından yeterli mesleki saygınlığa ulaşamamıştır. Mesleğin onurunu zedeleyici isimlerle anılmaktadır.
Hastalar ve yakınları tarafından iğneci, pansumancı vb. isimlerle hitap edilirken; Sağlık Bakanlığı tarafından hekim dışı, yardımcı sağlık personeli, Aile Sağlığı Elemanı (ase) gibi sözde mesleki terimle ötekileştirilmektedir.
Hemşirelik mesleği yüksek öğretimi olupta orta öğretim düzeyi çıkışla yapılabilen ülkemizde tek meslektir diyebiliriz. Liseden mezun olup öğretmen, doktor, avukat mesleklerini direk icra eden birini göremezken liseden mezun bir çok hemşire görmeniz mümkündür. (Lisans düzeyinden çok çok fazla orta öğretim mezunu hemşire mevcuttur.)
Ek olarak orta öğretim hemşire ile lisans mezunu hemşirenin tabi olduğu yönetmelik bile aynıdır. Orta öğretim hemşire ile lisans mezunu hemşirenin Sağlık Bakanlığı gözünde tek farkı maaş olarak cüzi bir miktar farkının olmasıdır.)
Hemşireler ne kadar maaş alıyor?
Vardiya usulü çalışmak psikolojik ve fiziksel rahatsızlıklara sebep olmaktadır. Hemşirelik mesleğini düşünen arkadaşlar ben nöbet tutmam mesai çalışırım diye düşünmemelidir. Hayal kırıklığına uğrayabilirler. Aile sağlığı merkezleri, Toplum sağlığı merkezleri gibi kurumlar ve hastanelerde ki bazı birimler dışında işler vardiya usulü yürümektedir. (Buda %90 lik kısımı kapsamaktadır.)
Hemşirelik mezunu olduğunuzda eğitim hayatınız boyunca öğrendiğiniz bilgi ve birikimleri kullanma imkanı bulamayabilirsiniz. Her kurumda genellikle kalıplaşmış bir çalışma sistemi mevcuttur. Bu çalışma sistemini değiştirmek ya çok zor olmaktadır ya da maalesef mümkün olmamaktadır.
Zamanla istemeseniz de bu çalışma sistemine uymak zorunda kalmanız olağandır. Bir serviste hastaya yönelik ANTA (Ateş, nabız, tansiyon), hasta tedavisi, hemşirelik bakım planı gibi hemşirelik mesleğinin gerekliliğini yaparken tıbbi sekreterlerin görevi olan evrak düzenleme (taburculuk hasta kabul vb.) işleride genelde hemşirelere yüklenmektedir.
Heran sabırlı ve anlayışlı olmalısınız. Hastalarla empati kurmalısınız ve kurduğunuz empatiyi hastalara göstermelisiniz. Hoş görüden taviz vermemelisiniz. Hasta ve hasta yakını olmanın verdiği psikolojiyle sabrınızı zorlayacak kişilerle karşılacaksınız. Sizin yaptığınız işin değerini bilmeyen kişiler sizi işten soğutabilir.
Kanla, idrarla, kaka ile haşir neşir olmanız gerekecek. Yoğun bakım ve palyatif servsilerinde yatan hastalara bakım vermeniz gerecek (altını temizlemek onlara yatak banyosu yaptırmak vb.)
Bir çok hastalık hakkında iyi derecede bilgi sahibi olursunuz. Fakat kendi sağlığına dikkat etmeyen meslek gruplarının başında hemşireler gelmektedir. Anket sonuçları bunu göstermektedir.
Hemşireler riskli ortamlarda çalıştıkları için bulaşıcı hastalıklara yakalanma ihtimali (hepatit, hiv vb.) yüksektir.
Hemşirelik mesleğinin sorunları ve çözüm önerileri
Hemşirelik mesleğinin artıları
Nöbet usulü çalışacağınız için çalışırken kolaylıkla yüksek lisans veya farklı branşlarda ünversite okuyabilirsiniz. Mesai çalışılan durumlarda yüksek öğretim çok mümkün olmamaktadır yada çok zor şartlarda olmaktadır.
Hemşirelik mesleğinin en cazip tarafı ise vicdani olarak insanın en muhtaç anında ona yardım edip gereksinimleri gidererek duasına muhattap olmak çok güzel bir duygudur. Hiç bir maddi karşılık bu mesleğin hakkını verememektedir.
Hemşirelik mesleği gelecek vaadeden bir meslektir. Kamuda istihdamı uzun yıllar devam edecek bir meslektir. Nüfusun hızlı artışı sebebiyle hastanelerde hemşire açığı doğurmaktadır. Yeni açılan bölge hastaneleri ve sağlıktaki diğer kurumların artması ve kalitenin artırılması amacıyla hemşire ihtiyacı uzun yıllar devam edecektir.
UNUTMAYIN! Hemşireliğin Türkiyede maddi karşılığı olmasa da, evrensel karşılığı manevi hazzı her yerdedir.
Hemşireliği daha yakından tanımak için hemşirelerle röportajlar'ı okuyabilirsiniz.
Aden Liya GÜN