Diş macunlarında bulunan florürün zararları

Her gün dişimizi fırçaladığımız diş macununda olan florürün zararlarını biliyor musunuz?

​Florürün zararları nelerdir?

  1. 1930’lu yıllarda florür Alman kimyagerler tarafından nüfusun azaltılması adına  ve kadınlar için kısırlık deneylerinde kullanılmış deney sonucunda  yapılan esirler de beyin hasarı oluştuğu sonucu çıkarılmıştır. Rusya’da  ise florürün yatıştırıcı özelliğini biliniyor ve sularına bir miktar florür ekliyorlardı. Fakat sürekli kullanıldığında bireyin beyin gücünü azaltıcı etkisi olduğunu sonucuna varılmıştır.

  2. Sağlıklı bir bireyde vücuda  her gün alınan florürün %50-60’ını idrar yoluyla dışarı atmaktadır. Geriye kalan ise kemiklerde ve beyinde toplanmaktadır. Bebek ve çocuklar ise bu oran %20 dir. Kemiklerde biriken flörür hayat boyunca artış göstermektedir.

  3. Amerika’da yapılan bazı deneylerde yüksek dozlarda flörürün erkek üreme organlarına hasar verdiği ve kısırlığa neden olduğu  gözlemlenmiştir. Şebeke suyunun içerisinde  3mg/lt ve daha fazla flörür bulunan bölgelerde doğurganlık oranlarının düştüğü tespit edilmiştir.

  4. Flörürün merkezi sinir sistemi adına zararlı olduğunu kanıtlayan bir çok araştırma vardır. Beyinde biriken florür davranış değişikliklerine ve uzun vadede alzheimer hastalığına neden olabilir.

  5. Çin, Hindistan, İran ve Meksika’da yapılan araştırmalar sonucunda içme suyunda ki 1mg/lt flörür artışının 0,59 IQ puanı kaybına neden olduğu  gözlemlenmiştir.

  6. Flörür pineal bezini olumsuz yönde etkiler. Bu bez büyüme ve ergenlik süreçlerinde çalışmaktadır. Flörürün çok kullanıldığı bölgelerde kızların adet görme yaşının daha erken olduğu gözlemlenmiştir.

  7. Flörür tiroid bezini de olumsuz yönde etkiler. Ukrayna’da yapılan araştırmalar neticesinde 2,3 ml/lt düzeyinde flörürün tiroid hormonunda azalmaya neden olduğu belirlenmiştir.

  8. Flörürün kemiklerde birikmesinin ardından sketal florosiz denilen romatizmaya benzer hastalığa yol açar. Romatizmaya benzer olması nedeniyle erken teşhis konulmasında sıkıntı yaşanmaktadır.

  9. İçme suyuna flörür katılan bölgelerde çocuk nüfusunda görülen kemik ve kemik bağlantılı rahatsızlıklarda iki kat artış gözlemlenmiştir.

  10. Meksika’da yapılan bir araştırmalar neticesinde yalnızca diş macununda bulunan florürle çocuk kemik kırılmaları arasında bir bağlantı olduğu gözlemlenmiştir.

Florürsüz diş macunu kullanmalı mıyız?

Açıkçası piyasada florürsüz diş macunu hem pahalı hem de çok azdır.gelişmiş ülkelerde şebeke suyuna bile florür katıldığı düşünüldüğünde, diş macunundan alınan florür oldukça düşük miktardadır. BağlantıAncak kullanımı esnasında diş macununun yutulmamasına özellikle dikkat edilmelidir. 

Florür nelerde bulunur?

  • Florürlü diş macunu

  • Bebek maması

  • Hazır çorba

  • Tavuk bulyon

  • Teflon tava veya tencerede pişmiş gıdalar

  • Gazlı içecekler

  • Hazır meyve suları

  • Paketli ve/veya işlenmiş gıdalar

  • Anestezi kimyasalları

  • Florürlü tuz

  • Sigara

KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال