Çocuklarda görülmekte olan istem dışı davranışlardan hangileri tik olarak adlandırılır?
Tik nasıl bir rahatsızlıktır?
Çocuklardaki görülen tekrarlayıcı, istem dışı, herhangi bir amaca yönelik olmayan, ancak istenildiği zaman baskılanabilen göz kırma için herhangi bir sebep olmamasına rağmen göz kırpma, burun çekme, temiz olmasına rağmen boğaz temizlemeye çalışma gibi buna benzer garip davranışlar tik olarak adlandırılır. Ses çıkarma şeklindeki tikler ise ses çıkarmadan belirli sözcükleri yineleme, küfür etme, duyduğu son sesi yineleme veya cümleyi tekrarlama şeklinde olmaktadır.
Bir harekete tik denilmesi için ne gereklidir?
Bir hareketin tik olmaması için;
- Herhangi bir amaca yönelik olmaması gerekir.
- Tekrarlayıcı olmalıdır.
- İstem dışı olmalıdır.
Çocuklarda tik hangi sebeple ortaya çıkar?
Tiklerin oluşmasının nedenleri tam olarak anlaşılamamaktadır. Ancak genellikle genetik faktörlerin ve çevresel etmenlerin etkili olduğu düşünülmektedir.
Tik belirtilerin başlamasının sebebi genellikle gerginlik anlarında artar. Bu tik vakaları eğer aile ve çevre tarafından cezalandırırsa daha da artar.
Çocuklarda tik hangi yaş aralıklarında görülmektedir?
Tik rahatsızlığının en çok görülme yaşı 7-12 yaş aralığıdır.
Çocuklukta oluşan tik kalıcı mıdır?
Çocuklarda iki çeşit tik vardır;
- 1 yıldan kısa süren geçici tik
- 1 yıldan uzun süren kalıcı tik
Çocuklukta oluşan ve geçici olan tikler genellikle beden bölgelerinde oluşmaktadır. Belli bir süre sonra kaybolmaktadırlar. Genellikle erişkin yaşa gelmeden tikler kaybolmaktadır. Ancak küçük bir kısmı yetişkinlikte de devam edebilmektedir.
Tikin kalıcı olması engellenebilir mi?
Bu görevin çoğu aileye düşmektedir. Ebeveynler çocuklarını kontrol altına almak için baskı kurdukları zaman gergin bir ortam oluştuğu için tik ortaya çıkmakta ve kalıcı olarak devam edebilmektedir. Onun için aile bireylerine düşen görev yıkıcı değil yapıcı olmaktır.
Tik konusunda başarılı olan tedaviler nelerdir?
Tik rahatsızlığında destekleyici tedavi ve ilaç tedavisi yararlı olabilmektedir. Eğer çocuk tikleri ev dışı ortamlarda sergilemiyor ise , belirli durumlarda gösteriyorsa; bunun nedenlerinin değerlendirilmesi gerekmektedir. Gerginliğin arttığı ya da yoğun ilginin gösterildiği durumlar tespit edildiğinde gerginliğin azaltılması, destek ve ilginin çocuğun pozitif yönlerine kaydırılması gerekir.
Eğer tik sık sık yeniden ortaya çıkıyor, çocuğu rahatsız ederek arkadaş ilişkilerinde sosyal hayatında sorun yaratmakta ise , çocuğun kendisine olan güvenini olumsuz etkiliyorsa, çocuk ve ergen ruh sağlığı uzmanına başvurulması gerekir, ilaç tedavisi eklenmesi gerekir.
KAYNAK: Hemsire.Com