Çıban nedir? Çıbanın belirtileri ve tedavisi

Çıban, yılda birkaç kez karşılaşılabilen yaygın bir cilt hastalığıdır. Çıban çıktığı bölgede ağrı ve şişliğe sebep olur. Kişi de kötü bir görünüm de oluşturduğu için psikolojik açıdan olumusuzluklarda meydana getirebilir. Çıbandan en kısa sürede kurtulmanın ve çıban çıkmasını engellemenin yolları bu içeriğimizde.

Çıban oluşumu

Çıban; her yerde olabilen bir bakteri olan stafilkok bakterisi kılın kökünden girerek çevredeki yağ tabakasında süratli bir şekilde üremeye başlaması ile oluşur. Bu alana hücum etmeye başlayan akyuvarlarla bakteriler bir savaşa başlar.

Ancak birbirine galibiyet sağlayamayan bakteri ve akyuvar atıkları burada birikmeye devam eder. İlerleyen zamanda birikim şişkinliğe neden olur, deri yüzeyine doğru rahatça ilerle ve yumuşak bir kitle oluşmaya başlar. Küçük bir sivilce gibi oluşmaya başlayan çıban, giderek iri ve büyük bir kütleye sahip olur.

Bunun orta kısmında beyaz renk şeklinde çıban ucu oluşmaya başlar. Vücudun her yerinde oluşabilen çıbanların en fazla yüz ve dudaklarda oluşanı tehlikelidir.

Çıban yüzeysel alanlarda yani yüzde kulaklarda göz kapaklarında, kaba etlerde bacaklarda kafa derisinde görülebilir.


Çıban oluşmadan önce belirtileri nelerdir?

Çıban öncelikle hafif kızarıklık şeklinde görülmektedir. Ardından şişkinlik ateş ve yanma gibi etkiler göstermektedir.


Çıban kimlerde görülür?

Çıban bir bakterinin yayılması sonucu ortaya çıktığı için vücut dirençsizken daha fazla ortaya çıkabilir.Bu nedenle genellikle kötü beslenenlerde , kansızlık sorunu olanlarda veya egzama hastalarında görülebilir.


Çıbanı nasıl tedavi edilir?

Çıban tedavisinde evde limon, papatya, kekik, lavanta suyu ile yapılan kompres oldukça yararlı olur. Gerekirse kekik ve tarçın çayı içilmesi, sarımsak tüketimi faydalıdır. Böylece toksin birikmesi azaltılır, bağışıklık sistemi güçlendirilir.

Çıbanlar kendiliğinden patlamazsa, küçük bir operasyon yapılarak içi boşaltılır. Antiseptik eriyiklerle üzeri temizlenen çıbanların temizliği çok önemlidir. Antibiyotik kullanılması, yine antibiyotik içeren pomatların kullanılması tavsiye edilir. Özellikle şeker hastaları, otoimmün rahatsızlığı olanlar ve kronik rahatsızlıkları bulunanlar çıbanlara dikkat etmelidir. Çünkü bu hastalarda çıban tedavisi oldukça zor olur. Bu hastalarda yaranın yerinin iyileşmesi bile güçtür.


Çıban karaçıban ve siğil için homeopati tedavisi;

Bu ilaçları kullanmadan 15 dakika önce ve sonrasında hiçbir şey yiyip içmeyin ve dişlerinizi fırçalamayın. Bir çıbanda gerçekleşmiş enfeksiyonun yayılmasını engellemek için bir günde  4 defaya kadar 12x dozunda Bettadonna (güzelavratotu) kullanın. Acılı çıbanlar için her iki saatte bir 6x dozunda Hepar sulphum (kalsiyum süljit) kullanabilirsiniz.


İlgili içerikler;

Dr. Mehmet Öz'den sivilceler için öneri

Akne rosasea (gül hastalığı) belirtileri ve tedavisi

Kış aylarında ortaya çıkan cilt hastalıkları ve tedavi yöntemleri


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال