21.yüzyılda gelişen teknoloji ile telefonlar artık cebimize kadar girdi. Hatta artık onsuz bir dakikamızı bile geçiremeyecek düzeye gelebiliyoruz. Telefonu şarj için bıraktığımızda büyük bir eksiklik yaşıyoruz. Peki bu kadar hayatımıza soktuğumuz cep telefonları ne kadar masum. Her gün bir üst modelini almak için sıra beklediğimiz cep telefonlarının zararları çok sonra başımızı ağrıtacak düzeye gelir mi? Ne dersiniz?
Cep telefonlarının çalışma prensibi nasıldır?
Cep telefonları bir radyo alıcı ve vericiyi üzerinde barındıran bir elektronik cihazdır. Bu cihaz Elektromanyetik dalgalar üreterek baz istasyonları ile bağlantı kurmaktadır.
Frekans bir dalganın belirli bir süredeki titreşim sayısı olarak tanımlanır iken radyo frekans ise yüksek frekanslı dalga olarak tanımlanır. Elektromanyetik dalgaların bir saniyedeki periyodu 1 herts(Hz)dir. Telefonlar 800 Megahertz ile 2600 Megahertz aralığında sinyal alıp vermektedirler.
Cep telefonlarının bu veri trafiği sırasında radyo frekanslarından dolayı belirli bir miktarda radyasyon ortaya çıkar Bu radyasyon SAR(Specific Absorption Rate – Özgün Soğurulma Oranı) değeri niceliğinde ölçülendirilmiştir. SAR, vücudun radyo frekans elektromanyetik alana belirli bir süre maruz kalması halinde, insan dokusu tarafından absorbe edilmekte olan radyo frekans enerji oranı ölçüsüdür.
Cep telefonlarındaki bu radyasyon’un zararlarının insan üzerindeki etkisinin ölçülmesi amacıyla yapılan çeşitli deneylerde bazı ortak sonuçlara ulaşılmıştır.
Yapılan çalışmada hiç cep telefonu kullanmayan grup, cep telefonunu 1-2 yıl arasında kullanan grup ve muhtemelen hepimizin içerisinde olduğu cep telefonunu 2 yıldan fazla kullanan gruplardan alınan sperm örnekleri karşılaştırılmıştır. Çıkan sonuçlara göre;
- Cep telefonu kullanımına göre sperm hareketlilik oranında ve belirli bir azalma görülmüştür.
- Aynı zamanda cep telefonu kullanımının sperm morfolojisini olumsuz etkilediği de ortaya çıkmıştır.
- Ancak cep telefonu kullanımının sperm sayısına hiçbir etki etmediği ortaya çıkmıştır.
- Cep telefonunu pantolonun ön cebinde taşımak ta yine sperm hareketliğini pantolonun arka cebinde taşıyanlara göre azaltmıştır.
- E vitamini takviyesi alan kişiler cep telefonun yaydığı zararlardan korunabilmektedirler.
Sperm hareketliliğinin az olması ve morfolojisinin zarar görmesi kısırlığa neden olabilmekte, Döllenme olsa bile düşük bebeklere neden olabilmektedir.
Cep telefonlarını daha az zararla kullanmak için neler yapmalıyız?
- Cep telefonu ile mümkün olduğunca kısa konuşma yapılmalıdır.
- Cep telefonlarını kulaklık ile kullanmaya özen gösterilmelidir.
- Cep telefonlarını pantolon cebine değil, mümkünse bir el çantasının içine koyarak taşınmalıdır.
- Cep telefonları kullanılmadığı sürece kapalı tutulmalıdır.
- Cep telefonları kalp, göğüs bölgesine konulmamalıdır.
- Cep telefonları yataktan uzak tutulmalıdır (yastığının altına koyanlara bu maddeye dikkat etmeli)
Bilmediğiniz güvenmediğiniz marka telefon almayın!
Günümüzde ne yazık ki “bak özellikleri aynı, bu telefon daha ucuz “diye hiç denetimden geçmeyen telefonlar satılmaktadır. Bu telefonların SAR değerleri hiçbir denetimden geçmediği için çok yüksek olabilmektedir. Bu sebeple eğer sağlığınıza paranızdan daha fazla değer veriyorsanız mümkün olduğunca SAR değeri düşük telefonları tercih etmeliyiz.
KAYNAK: Hemsire.Com