Ambalajlı sular takibe alındı

Ambalajlanmış sular ile alakalı Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Türkiye Halk Sağlığı Kurumu çalışanı Dr. Hüseyin İlter tarafından bir açıklama yapıldı.


Ambalajlanmış suların ciddi takibine başlanıldığına değinen İlter, gerek damacana olsun gerekse de pet şişe içerisinde olsun artık tüm sular kontrol altındadır, dedi. Sağlık Bakanlığı ile TÜBİTAK ortaklaşa iş birliği şeklinde yürüttükleri tahkikatlardan söz etti.



Derinlemesine tahkikat yapılacak

Sağlık Bakanlığı ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun birlikte yürüttükleri program aracılığı ile yurttaşların da suları tetkik edebileceği açıklandı. Gerek cep telefonları aracılığı ile gerekse de bilgisayar ortamında ambalajlanmış sular üzerinde hem kalite ve hem de nitelik testi yaparak birçok bilgisine hemen ulaşabileceği ifade ediliyor. Sistem kullanıcılarına son kullanım tarihi de dâhil olmak üzere birçok bilgiyi derhal sağlayacak deniliyor.

Çevre Sağlığı Daire Başkanı Dr. Hüseyin İlter, su yaşam için vazgeçilmez bir unsurdur. Yaşamın ayrılmaz bir parçası olan suyun yurttaşlara sorun çıkmadan ulaşmasını temin etmek bizim vazifemizdir. Bu doğrultuda hem su sağlıklı ulaşsın hem de denetimi sağlansın amacı ile kurum olarak bir dizi eylemler tertip ettiklerini ve çalışmalarda bulunduklarını anlattı. Evvelki şekli ile doğal kaynakların kurutulduğundan ve kalmadığından bahseden İlter, kalan kaynakların da insanoğlu tarafından bizzat kirletildiğinden dem vurdu.



Sudaki mineral fazla olmalı

Halkımızın temel su kaynağı, şebekelerden akan su olduğu ve kurum olarak bu suyun kullanılmasını tavsiye ettiklerine değinen İlter, ambalajlanmış sular üstünde tetkiki adına da kurumca bir çalışma tertip ettiklerine değindi. Yaptığı açıklamada İlter, ambalaj içerikli su durumunu ''biz kurum olarak üç değişik sınıflandırmada bulunarak değerlendiriyoruz;

  • Doğal olan kaynak içerikli sular

  • Doğal olan mineral içerikli sular

  • İçme için kullanılan sular


Doğal olan kaynak içerikli sular ve doğal olan mineral içerikli sular zaten yerin altından tabii şekli ile çıkanlardır. Bir işlem geçirmeden yurttaşların kullanımına sunulurlar. Asıl olan ve güzeli mineralli su kullanımıdır. Yasalar çerçevesinde işleme tabi olup yurttaşların kullanmasına gidilenler ise işlem görmüş sulardır,'' şeklinde konuştu.

Ülke genelinde ambalajlanmış sular ile alakalı üç yüzün çok üstünde ambalajlı işlenmiş su markası bulunduğuna değinen İlter, bu işlem görmüş markalara yönelik iller tabanında merkezlerde tetkiklerin kurum olarak arttırılacağına değindi.


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال