Sigaradaki kimyasal maddeler nelerdir?

 

Sigaradaki kimyasal maddeler adı altında sigaranın temel maddesi olan tütün fiziksel ve psikolojik bağımlılık yaratan güçlü bir bisko aktiftir. Sigara içen ya da içmeyen herkes sigaranın tütünden yapıldığını bilir. Ancak bilinmeyen tütünün organizmalara yani canlılara etkileridir.

Tütün, Latince adı ile nicotiana tabacum, bir metreye kadar büyüyebilen tüylü, yapışkan ve dik gövdeli bir bitkidir. Yağ bakımından oldukça zengin olan tohumları direkt olarak yenmez. Yapraklarında tanen, zamk, reçine ve nikotin olan tütün bu nedenle sigara ile yakıldığında, akciğerlerde yapışkan bir atık bırakır.

Tütünün tıbbi etkileri

Tütün içeriğinde bulunan zehirli bileşikler nedeni ile insan sağlığına son derece zararlıdır. Tarımda özellikle böcek öldürücü ve uzaklaştırıcı etkileri nedeni ile sıkça kullanılmaktadır. Böcek öldürücü bu etken madde her tek sigara içildiğinde vücuda alınmakta ve sağlığı tehdit etmektedir. Üstelik yanarak daha da tehlikeli ve yapışkan bir hale gelmektedir. Sigaradaki kimyasal maddeler olarak en tehlikeli maddedir diyebiliriz.

Yanan tütün içeriğinde bulunan yağ ve tanenler aracılığı ile duman kanalıyla akciğerlerde yerleşmekte ve orada uzun süreler boyunca kalabilmektedir. Bazı fotoğraflarda görülen sigara içenlerin akciğerlerindeki koyu renk tütünün içindeki bu bileşiklerden kaynaklanmaktadır.

Sigara ile biriken katranın etkileri

Tütün öncelikle alışkanlık yapması nedeni ile insan sağlığına bir tehdittir. Ancak bunun dışında biriken katran başta akciğer kanseri, kalp ve damar hastalıkları, baş ağrısı, migren, astım, bronşit ve nefes darlığı gibi hastalıkların baş sebebidir.

Sigara ayrıca damar sertliği, yüksek tansiyona neden olur, hafızayı zayıflatır, yiyeceklerden alınan tadı bozar, mide hastalıklarını arttırır. Cilt üzerinde de olumsuz etkileri vardır: Deriyi yıpratır, erken kırışma, yıpranma, ciltte sararma sebebidir. Bu nedenle sigaranın sağlığa olan zararlarını iyi etüt edip bir an önce bağımlılık yapan bu kanser sebebi olan sigarayı bırakmak gerekmektedir.

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال