Evde bakım hemşireliği ve hizmetlerinin genel tanımı

 

Evde bakım hemşireliği ve hizmetleri, sağlığı geliştirmek, sürdürmek, düzeltmek ya da hastalık-sakatlığın etkisini en aza indirirken bağımsızlık düzeyini arttırmak, yaşam süresi uzatmak ve kalitesini geliştirmek, çocukların büyüme ve gelişmesini desteklemek, terminal dönemdeki hastalar için kaliteli bir yaşam sonu bakımı sağlamak ve mümkünse evde ölümün gerçekleşmesini kolaylaştırmak için birey ve ailelere yaşadıkları ortamda sunulan kapsamlı sağlık hizmetlerine verilen genel addır.
Evde bakım hizmetlerinin temelinde bütüncü görüş açısı ve işbirliğine dayalı ekip anlayışı vardır.

Evde Bakım Hemşireliği ve Hizmeti Ekibi Kimlerden Oluşur

Evde bakım ekibi içinde; doktor, hemşire, fizyoterapist, sosyal hizmetler çalışanı, yardımcı, uğraşı terapisti, konuşma terapisti, diyetisyen, hasta, aile fertleri, gönüllüler yardımcılar vb. bulunmaktadır.
Bireyin evde bakım ihtiyacı, ekip üyelerinin kimlerden oluşacağını ve hizmet içeriği ile süresinin en belirleyici unsurlarıdır. Fakat, kamu destekli evde bakım sisteminin bulunmadığı durumlarda, bu hizmetlerin içeriği birey ve ailenin ödeme gücü doğrultusunda belirlenir. Çünkü maddi güç gerektirmektedir.
Evde bakım hemşireliği ve hizmetlerinin tarihi gelişimine baktığımızda, hemşirelik hizmetleri şeklinde başladığı ve uzun yıllar bu şekilde sürdüğü görülmektedir.

Evde Bakım Hizmetleri ve Hemşireliğinin Tarihçesi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD)”nin bazı eyaletlerinde 1885 yılında evde hemşirelik ve bakımı sunmak üzere gönüllü kuruluşlar ve vakıf benzeri oluşumlar çalışmalara başlamış olup, ilerleyen yıllarda bu unsurların birleşmesi ile Ziyaretçi Hemşireler Birliği”ni oluşturmuştur.
20. yüzyıl ile birlikte endüstrileşmeye bağlı hızlı köyden kente göçün getirdiği sağlıksız yaşam şartları ve enfeksiyon hastalıkların hızla yayılması, hemşirelerin evlere düzenledikleri ziyaretlerin sayısını oldukça artırmıştır. Bu yıllardan itibaren hemşirelik hizmetleri ev ve yaşam alanlarını yedi gün yirmi dört saati kapsayacak şekilde genişlemiştir.
Bu gelişmeler bizleri, günümüz evde bakım hizmetleri ve hemşireliği sektörüne ulaştırmıştır.

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال