EKG cihazı, genel olarak söylenirse kalbin elektriksel aktivitesini ölçüp cihaz üzerinde ekranda gösteren ve EKG için özel olarak üretilmiş kâğıdına kaydeden cihazdır.
EKG cihaz çeşitleri, kalbin elektriksel aktivitesini kablo ve elektrotlar yardımıyla algılamaktadır. Oldukça küçük seviyede olan bu elektriksel aktiviteler, EKG cihazında yer alan devreler tarafından yükseltilerek ekrana ve EKG yazıcısına iletilir.
Masa ve taşıma sehpası üzerine rahatlıkla yerleştirilen EKG cihazları, günümüz teknolojisinin gelişmesine paralel olarak üstün özelliklerde, amaca uygun olarak üretilmektedir.
Üç çeşit EKG cihazı yaygındır:
- Kliniklerde kullanılan EKG cihazı
- Holter EKG
- Eforlu EKG
Holter EKG; hastanın günlük hayatını etkilemeden, 24–48 saat süreyle kalp aktivitesini kesintisiz olarak kaydeden, oldukça küçük portatif boyutlara sahip bir cihazdır.
Eforlu EKG; Koşu bandı ya da ergobisiklette hasta akttivitesini ölçen bir yapı ve kullanıma sahiptir.
EKG cihazıları, kullanıldığı yere, amaca ve hedefe göre birtakım farklılıklar göstermekle birlikte genel nitelikleri birbirlerine benzeyen teknolojik aletlerdir.
EKG cihazının bölümleri şunlardır:
- Voltmetre: Kalbin vücut yüzeyine ulaşan elektriksel uyarılarının, vücudun standart bölgelerine yerleştirilen elektrotlar yardımı ile algılandığı devredir.
- Filtre: Kalbe ait olmayan elektriksel faaliyetin süzüldüğü devredir. Elektriksel uyarıları dışarı gönderebilen iskelet kaslarından ya da başka bir kaynaktan gelen elektriksel uyarılar bu devrede filtre edilip engellenmektedir.
- Yükseltici (amplifikatör): Kalbin deri yüzeyine ulaşan elektriksel uyarıları, çok hassas ve düşüktür. Bu devre yükseltici görevini üstlenir.
- Yazıcı (kayıt ünitesi): Kayıtta genellikle ısıl yazıcılar kullanılır. EKG kâğıdı, özellik olarak sıcaklık karşısında siyahlaşan bir özelliğe sahiptir. Elektrik akımından ısınan yazıcı çubukla (termal kafa) kolayca EKG kağıdına elektrokardiyogram çizilir.Karbonlu, mürekkepli ve optik sistemler içeren EKG makineleri de vardır.
EKG cihazının gösterge panelinde bulunan fonksiyon düğmeleri şunlardır;
- Power (on-off): Cihazı çalıştır ve durdur düğmesi
- Start-Stop: Kayıt başlat ve sonlandır düğmesi
- Auto-Manuel: Otomatik veya manuel kayıt seç düğmesi
- Lead: Cihaz manuel kayıt seçeneğinde iken istenen derivasyonu seç düğmesi
- Speed: Kayıt hızı seç düğmesi (25, 50 mm/sn.)
- Filter: Başka kaynaktan gelen elektriksel uyarıları süz düğmesidir.