Ramazanda baş ağrısını engellemenin yolları

İçinde bulunduğumuz Ramazan ayında oruç tutarken rastlanılan rahatsızlıklardan biri olan baş ağrısını engelleyebilir miyiz?

Ramazan ayında oruç tutulmasıyla beslenme düzenmiz tamamen değişmektedir. Uzun süre açlık ve susuz gibi nedenlerden dolayı ramazan ayında en çok şikayet edilen konulardan biri baş ağrısı olmaktadır.Bağlantı Ramazan ayında baş ağrılarını engellemek için; bazı gıdalardan uzak durmanın yanında, birkaç basit yöntemle ağrıları en aza indirgemek mümkündür.


Ramazanda ataklar normalden daha fazla oluyor!


Ramazan ayında uzun süren açlık nedeniyle birçok kişi yüksek oranda baş ağrısı yaşayabiliyor. Baş ağrılarının başlıca sebepleri;

  • Sahura kadar uyumamak

  • Halsiz kalmak

  • Gündüz çok uyuyup gece uyuyamamak

  • Beslenme alışkanlıklarında değişiklik

gibi nedenlerden dolayı baş ağrıları artabilmektedir. Migren tipi kronik baş ağrılarına sahip kişilerde ise ataklar şiddetlenmektedir.


Baş ağrısının bir başka sebebi kan şekeri!


Uzun süren açlık ve susuzluğun sonucunda kan basıncı değişlikleri ile birlikte kan şekeri düşmekte ve bunlara bağlı olarak baş ağrıları oluşmasına neden olabilmektedir. Uzun süreli açlık ve susuzluk; migren hastalığı olmak üzere primer baş ağrılarını tetikleyen faktörlerdir. Tetikleyici bu faktörler her migren hastalığında farklılık gösterebilmektedir. Kısacası her migren hastası açlık ve susuzluktan olumsuz bir şekilde etkilenmeyebilir.


Fazla yağlı ve tuzlu besinler sıkıntıya neden olabilir!


Ramazan ayında uykuya çok önem verilmedir. Uykusuz kalmamak adına kafeinli içecekler tüketmemek gerekir. Uyku öncesinde ılık bir duş almak faydalı olabilecek bir aktivitedir. Açlık süresinin uzun olması nedeniyle sıvı kaybı da fazla olacaktır. Bunun için iftar ve sahur saatleri arasında çok su içerek ve bu açığı kapatmak olabildiğince önemlidir


Nefes ve gevşeme egzersizleri yapın!


Oruçlu iken ortaya çıkan hafif ve orta şiddetli baş ağrıları için nefes ve gevşeme egzersizleri yapmak tercih edilebilir. Bunların dışında temiz havaya çıkmak, karanlık ve sakin bir odada kısa süreliğine bir uyku ağrıyı gidermeye yardımcı olabilir. Ancak açlık ile tetiklenen bir iğren ağrınız varsa oruç tutmakta ısrar etmeyin. Oruçlu iken ortaya çıkan her baş ağrısının da her zaman açlık durumuna bağlanmaması gerekir.


Eğer ani ve artarak şiddetlenen bir baş ağrısı varsa ve bu duruma bulantı, kusma, yüksek ateş, görme kaybı gibi belirtiler eşlik etmekte ise  bu durumu açlıkla bağlantı kurmadan en kısa sürede nöroloji uzmanına başvurulması gerekmektedir.


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال