Keratokonus gözün saydam tabakasının yani korneanın ilerleyici miyop ve astigmat ile birlikte incelmesi ve sivrileşmesiyle oluşan bir hastalıktır.
Keratakonus hastalığı kornea adı verilen gözün en önündeki saat camına benzeyen saydam tabakanın ilerleyici bir şekilde incelerek öne doğru konik şekil almasına denir.
Keratokonus hastalığı kimlerde görülür?
Bu hastalık çoğunlukla kadınlarda daha fazla görülmektedir. Çoğunlukla ergenlik döneminde başlayan bu hastalığı 20’li yaşlara varınca ancak fark ederler.
Keratokonusun sebepleri nelerdir?
Keratokonus hastalığının nedeni tam olarak bilinememekle birlikte, gelişiminde genetik ve mekanik travmalar en önemli rol oynamaktadır. Gözün kaşınması, sert kontakt lens kullanımı gibi çevresel etmenler de genetik yatkınlığı olan kişilerde bu hastalığın ilerlemesine neden olabilir.
Hastalığın belirtileri nelerdir?
- Gözde sürekli alerji / kaşıntının olabilmesi (hafif göz irritasyonu)
- Devamlı ilerlemekte olan miyop ve astigmatın olması
- Gözlüğe rağmen net görüşün elde edilememesi
- Işığa hassasiyet doğması
- Göz kamaşması oluşması
Keratokonus hastalığında erken tanı önemlidir!
İlerleyici bir hastalık olduğu için erken teşhis çok önemlidir. Hastalık belirli bir aşamaya gelmeden tedavisi yapılmış olur. Bu nedenle ebeveynlerin çocuklarını belirli dönemlerde göz hekimine götürmeleri, çocukların dikkatli ve detaylı muayeneden geçirilmelerini sağlaması hastalığın tanısında büyük önem taşımaktadır. Hastalık durdurulmaması halinde körlükle bile sonuçlanabilmektedir. Günümüzde özellikle gözlük kullanmak istemeyen Excimer Laser tedavisi düşünen hastalarda kornea incelemesi için yapılan topografik tetkik sırasında keratokonus hastaları tesadüfen yakalanabilmektedir
Hangi tedavi yöntemi uygulanır?
- Bu hastalıkta Corneal Cross Linking (CCL)
Son 5 yıldır sıklıkta kullanılmakta olan ve keratokonus'un ilerlemesini durduran bir yöntemdir. Tedavide Ultraviole A ve Riboflavin (B2 vitamini) kullanarak kornea'nın yapısını güçlendirilerek yapılır.
Bu nedenle hastalığın seviyesi ve hastaların görme kalitesi ne olursa olsun ilerleme saptanan hastalarda ilk tedavi seçeneği olarak görülür. CCL, keratokonus'un ilerlemesini durdurmakla kalmaz , bazı hastalarda görme seviyesinde de bir miktar artış sağlar.
- Kontak Lens
Kornea’nın şekli bozuldu için bu hastalığın tedavisinde hangi kontak lensin kullanılacağı çok önemlidir. Başlangıç keratokonuste görülen hafif astigmat'lar yumuşak lensler ile düzeltilebilmektedir. Keratokonus ilerledikçe keratokonuse özel yumuşak lensler bile görmeyi artıramaz. Kontak lens bu hastalığın ilerleyici bir hastalık olmasından dolayı kesin çözüm değildir.
- Kornea İçi Halkalar (Keraring, Ferrararing, Intacs)
Kornea İçi Halkalar Keratotokonus'ta bozulmuş olan kornea dokusununun içine monte edilen , şeffaf yapıdaki , doku uyumlu, cam türevi olan implantlardır. Kornea'nın içine yerleştirildikleri için kontakt lens gibi takıp, çıkarmak gerekmez.
Ömür boyu sorunsuz bir şekilde gözde kalabilirler Ama istenildiği zaman da gözden çıkarılabilirler.
Burada amaç şekli bozulan kornea'yı daha düzgün hale getirmek ve göz'e gelen ışınların doğru kırılmasını sağlamaktır.
KAYNAK: Hemsire.Com